På söndagar startar TV3 tillsammans med Rädda Barnen sända programmet ”Det blir bättre”. Programidén är hämtad från den amerikanska kampanjen ”It Get’s Better” som i höstas, efter en serie självmord bland hbt-ungdomar i USA, fick ett enormt genomslag.
Kampanjen bygger på att äldre hbt-personer berättar personligt om hur de haft det som unga och utsatta och säger till dagens unga med destruktiva tankar att: Det blir bättre.
Samtidigt lyfts just hbt-ungdomars situation i det amerikanska samhället.
I den amerikanska kampanjen har såväl ”vanligt folk” som kändisar, liksom politiker, bland dem president Obama, medverkat. Vid QX GayGala fick Joel Burns ta emot tidningen hederspris för sin insats i kampanjen. Under ett stadsfullmäktigemöte berättade han öppet och gripande om problem han haft som ung. Och sa till de unga lyssnarna att ”Det blir bättre”.
Kampanjen fick i höstas en efterföljare även i Finland. I Sverige tog bloggaren Micke Kazarnowicz upp kampanjidén genom att via Facebook uppmana alla som vill visa unga hbt-personer sitt stöd att bära lila den 27 oktober. Omkring 100 000 personer lovade att följa idén.
Nu har TV3 och produktionsbolaget Meter Film och Television tillsammans med Rädda Barnen tagit upp budskapet och gjort en TV-satsning. Programmet leds av Renée Nyberg och bland de medverkande märks Jonas Gardell och Peter Jöback men även Magdalena Graf, Ara Abrahamian och Linda Lampelius. I TV3-sändningen är det därmed inte enbart hbt-ungdomar situation som lyfts fram.
Att den ursprungliga kampanjen utökats till att omfatta fler ungdomar ifrågasattes i en Dagens Nyheter-krönika av Johanna Koljonen och bloggaren Micke Kazarnowicz gick i veckan till hårt angrepp mot satsningen genom ett blogginlägg och periodvis mycket hårda Twitterkommentarer.
Kazarnowicz säger att Rädda Barnen ”stjäl” kampanjidén och ”förringar” därmed hbt-ungdomars situation. Kampanjen ses som en ”varumärkesstöld” och en förvrängning av det ursprungliga budskapet
Han reagerar extra kraftfullt eftersom Rädda Barnen tidigare tagit aktiv ställning mot möjligheten för samkönade par att prövas för adoption. En reform som antogs av riksdagen 2006. Först 2008 ändrade organisationen inställning.

Under fredagen öppnade Micke Kazarnowicz sajten detblirbättre.se med stöd av såväl RFSL som RFSL.Ungdom.
– Det är viktigt att ge stöd till de unga hbt-personer som har det svårt. Kampanjen ska visa att det blir bättre, till exempel genom att få kompisar som förstår en, att komma till en fritidsverksamhet för hbt-ungdomar, eller genom att man blir äldre, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande i RFSL Ungdom.
Rädda Barnens pressansvarige Anders Maxson säger i debatten på Kazarnowicz blogg Åsiktstorpeden, att man ”diskuterat din blogg en hel del”, och han fortsätter:
I dagens mediala landskap utvecklas saker och ting, förändras, övergår, och tar nya vändningar. Och så kom Meter och TV3 och frågade oss om vi ville vara med på en svensk variant i TV, med ett vidare perspektiv – alla barns rätt till en hoppfull framtid. Idén var- och är – lysande, menar vi.
Från RFSLs och RFSL Ungdoms sida menar man likt Micke Kazarnowicz att TV satsningen riskerar att ”fokuset på hbtq-ungdomar” går förlorat
It Gets Better får inte bli ytterligare ett initiativ där hbtq-ungdomar kommer i skymundan – för det är ju precis det som hela It Gets Better syftar till att förändra: att stärka unga hbtq-personer genom att det finns andra som dem, som tänker på dem och som ser dem.
Till QX säger Ulrika Westerlund att man inte vill ”kriga med Rädda Barnen” utan ser fram mot ett samarbete med dem framöver.
– Vi tycker dock att det är viktigt att kampanjen behåller sitt ursprungliga hbt-fokus, när det nu kommer något till Sverige, säger hon.

Jonas Gardell berättar för QX att det första han gjorde när han blev tillfrågad om att medverka var att försäkra sig om att Rädda Barnen bytt inställning i hbt-frågor. Han berättar att han och Mark Levengood tidigare avbrutit samarbetet med organisationen just för deras då negativa inställning.
– Men hur länge skall vi straffa, hur länge skall vi låta bli att förlåta och fortsätta vara arga, frågar han sig och påpekar att en rad idag positivt inställda organisationer och partier har ”ett ganska dystert förflutet” i inställningen till homosexuella.
– Tvekade du inför att vara med, med tanke på att det inte bara handlar om hbt-ungdomars situation?
– Att säga att någon är mera värd som mobbad för att han eller hon är homo istället för fetto, muslim eller svart är ett konstigt resonemang, svara Jonas Gardell. Tvärt om anser jag att det är väldigt bra att visa att ett utanförskap eller utstötthet inte har olika grunder utan handlar om människans rädsla för det som är annorlunda och viker av. Det är väldigt nyttigt att man inte skiljer åt utan ser att det är ett och detsamma – rädslan för det annorlunda.
– Jag har uppfattat att en av poängerna med It Gets better är att det just utvecklats lite framåt och lite i sidled och som det vill, säger han och understryker att det är ”strålande” med den svenska hemsidan som nu startats.

Första avsnittet av TV-satsningen Det blir bättre visas söndag klockan 21.00

detblirbattre.se