”Män med djupt rotad homosexualitet borde inte bli antagna till prästerskapet inom katolska kyrkan och präster som är gay bör lämna kyrkan istället för att leva ett dubbelliv”, har påve Franciskus skrivit i sin nya bok, skriver nyhetsbyrån Rueters.

I boken så skriver han att homosexualitet inom kyrkan är något han oroas över. Boken kommer publiceras på flera olika språk den här veckan. Ställningstagandet innefattar också homosexuella kvinnor som på något sätt vill engagera sig i kyrkan. I den katolska kyrkan lovar präster, nunnor och munkar att leva i celibat.

Kyrkan lär ut att det inte är en synd med homosexuella tendenser, men att utföra homosexuella handlingar är däremot en synd. Påve Franciskus menar att det inte finns något utrymme för sånt i prästers och nunnors liv.

”Kyrkan uppmanar därför att personer som har djupt rotade homosexuella tendenser inte ska accepteras in i prästerskapet eller vigas in till heligt liv.”

Den katolska kyrkan har under två decennier kantats av skandaler där flera hundra präster har avslöjats med att ha utnyttjat minderåriga sexuellt. Homosexuella har många gånger fått skulden för att vara boven i dramat.

Ärkebiskop Carlo Maria Viganò menar att det ska finnas ett homosexuellt nätverk inom Vatikanen som alla hjälpts åt.