Fredag 14/12 är det en Luciamanifestation i Malmö. Kl 19 står de framför S:t Johanneskyrkan och kl 20 är de på Lilla Torg. Tobias Kralmark har engagerat sig i evenemanget då han fick möjligheten att vara Lucia efter att Malmö Stad i år gått ut med att inte bara kvinnor ska kunna vara Lucia.

– Att bli intervjuad kändes som att tävla i goda gärningar. Att de skulle välja vilka gärningar som är godast, berättar Tobias.

Efter att det blev känt att inte bara kvinnor som kunde ställa upp som Lucia så vällde insändarna in till olika tidningar. Många var emot utvecklingen, några för. Tobias däremot kände sig bara lycklig och hedrad.

– Jag har ända sedan jag var barn drömt om att få vara Lucia. För mig är det ett hedersuppdrag som handlar om medmänsklighet.

Men Tobias upplever att Malmö Stad inte vågade löpa hela linan ut och utse honom till Lucia. Så tillsammans med A Queer Theater(AQT) och Malmös Regnbågskör ska de bryta normen. Han menar att luciatraditionen har sett så olika ut genom historien och nu är det dags för nästa steg. Så på fredagen kommer han ta på sig kronan för alla de hbtq-personer som lever i förtryck.

– Vi vill ladda kronan för att visa att vi gemensamt är starka, att vi gemensamt kan förändra världen. Ljusen lyser för oss, och vår krona får alla bära, säger han.