Enligt Chiles ledande hbtq-organisation, Movilh, så blev 52-åriga Jose David Munoz tvingad ner i ett badkar med hett vatten. De som attackerade honom höll ner hans huvud under vattnet. Offret fördes till ett närliggande sjukhus med svåra brännskador och han är fortsatt i kritiskt tillstånd.

– Vi har tagit kontakt med familj som sagt att attacken var homofobisk. Vi kommer fortsätta att erbjuda hjälp och stöd så länge de vill, berättar Roland Jimenez, ordförande i Molivh, till tidningen Attitude.

”Stampade på hans kön”

Den andra mannen ska också ha blivit utsatt för hatbrott i staden Valparaiso. 24-åringen ska ha åkt i en bil med de han blev misshandlad av. De började bli våldsamma när han pratade i telefon med sin partner.

– Allt gick bra tills han började prata med sin partner i telefonen. Sen började männen i bilen bli hotfulla på grund av hans sexuella läggning, de slog och torterade honom, säger en Diego Rios en talesperson för Molivh i Valparaiso.

Männen körde 24-åringen till ett område utanför staden där de stampade på hans kön, brände honom med cigaretter och slog honom i huvudet med en sten så att han blev medvetslös. Offret vaknade upp dagen efter och kände sig ”omtumlad och förvirrad”.