Flera personer har tillfångatagits i den ryska regionen Tjetjenien, enbart på grund av att de misstänks vara gay meddelade aktivister under fredagen, skriver New York Times.

Den framstående aktivisten Igor Kochetkov berättar för AP under fredagen att hbtq-aktivister har sett en ökning av arresteringar bland personer som misstänks vara gay. Han har också fått information om att det väntas bli ännu värre och att det kommer bli en ny jakt mot homosexuella. I nuläget vet inte Kochetkov exakt hur många som är arresterade och inte heller vart de är.

På torsdagen spreds en varning via sociala medier att alla utsatta män och kvinnor bör fly till den södra delen av Tjetjenien för att söka skydd.

”Vi vädjar till er som fortfarande är fria, att ta det här meddelandet på allvar och lämna republiken så fort som möjligt”.

Kochetkov säger att det kommer mer detaljerad information på måndagen.

Rapporter om extremt våld mot hbtq-personer

För ett och ett halvt år sedan arresterades och torterades mer än 100 homosexuella män i Tjetjenien. Vissa dödades. Myndigheter i Tjetjenien erkände aldrig sin roll i de väldokumenterade övergreppen.

Ryska myndigheter förnekade att tortyr och avrättningar skedde i den Muslimska regionen. Homosexualitet i Tjetjenien är tabubelagt, men allt kom till ytan när en man som själv suttit fängslad, berättade om övergreppen.