I november larmade människorättsorganisationen NGO Human Rights Watch om homosexuella män i Tunisien som förföljts, arresterats, blivit åtalade, och frihetsberövade. I vissa fall rapporterades det om ändtarmsundersökningar och att männens telefoner sökts igenom. En minderårig ska också blivit tvingad till att genomgå omvandlingsterapi.

Nu skriver medlemmarna i LGBTI Intergroup ett öppet brev till Tunisiens regering om att dessa övergrepp måste få ett stopp.

Homosexualitet är olagligt enligt tunisisk lag, men samtidigt ska internationell och tunisisk lag garantera att människor inte torteras, diskrimineras, frihetsberövas och att ens personliga data inte sprids. Omvandlingsterapi och de ämdtarmsundersökningar som görs av homosexuella män har fördömts av FN. Detta måste få ett slut menar LGBTI Intergroup.

”Men som söker polisiär och juridisk hjälp för olika orsaker – våldtäkt, sexuella övergrepp och hatbrott blir återigen offer när de vill ha hjälp. De blir istället dömda som brottslingar för att de är homosexuella, istället för att de ska gå stöttning och vägledning”, skriver människorättsorganisationen i sitt öppna brev.