Högsta domstolen i USA har nu beslutat att den amerikanska militären tillåts utestänga transpersoner från militärtjänstgöring. Detta knappt tre år efter Obama-administrationen tillät transpersoner att öppet tjänstgöra i den amerikanska militären, rapporterar Washington Post.

Under tisdagen röstades det igenom med fem röster för och fyra emot att personer inte ska få registrera sig som annat än sitt biologiska kön. De transpersoner som tagit värvning under de senaste åren får fortsätta sin tjänstgöring.

Enligt en undersökning från 2016, som AP hänvisar till, identifierade sig ungefär en procent av alla USA:s aktiva militärer, vilket innebär 9000 personer, som trans.

Hög kostnad är motiveringen – mäns erektionsproblem kostar mer

Carina Bergfeldt, SVT Nyheters USA-korrespondent, säger att presidenten motiverar beslutet med att det är för höga kostnader.

– När du tjänstgör inom militären så betalar staten din sjukvård. Han menar att kostnaderna som det innebär att korrigera kön är höga och onödiga, säger hon i SVT Nyheter.

8 miljoner dollar per år är den totala kostnaden för detta enligt militärens egna siffror. Samtidigt lägger militären tio gånger så mer på att behandla mäns erektionsproblem, 84 miljoner dollar.

Än är inte sista ordet sagt

Efter att detta beslut fattats av den konservativa delen i USA:s högsta domstol, så prövas nu frågan i lägre domstolar i landet.

– Men om du är transperson och tänkt göra karriär inom det militära så har det nu blivit mycket svårare, säger Carina Bergfeldt.