På en rad platser runt om i landet uppmärksammas IDAHOT-dagen. I år, då IDAHO officiellt bytt namn till IDAHOT för att tydligt inkludera transpersoner i dagen.
Bakom arrangemangen under tisdagen står huvudsakligen RFSL Ungdom och RFSL vars ordgörande Ulrika Westerlund talar på ett torgmöte i Uppsala.
I Karlstad blir det möte på Stora torget med tal av de politiska ungdomsförbunden och föreläsning av Kristian Kabelacs på Gröna Caféet.
Växjö har heldagsevenemang kring Smålands museum och Emigrantmuseet där förutom RFSL även bland andra Rädda Barnen, Sensus och ABF.
I såväl Malmö som Stockholm och Umeå blir det offentliga manifestationer följt av evenemang i föreningslokalerna medan man i Göteborg samlas för picknick i Slottskogen.
RFSL Ungdom i Borås inleder dagen med en workshop om trans, normer och fördomar följt av en manifestation på Stora torget och sedan ”härlig grillmat” på klubblokalen Magasinet.
På andra sidan Östersjön hålls den första officiellt erkända regnbågsmanifestationen rum i Sankt Petersburg. ”Olika människor – samma värderingar” är temat för manifestationen i regnbågens färger arrangerad av Vychod. Manifestationen avslutas med att 300 ballonger släpps. En motmanifestation kommer hållas av ”Rörelsen för det Ryska Imperiet”, en högerextrem grupp som också uppmanat till våld mot regnbågsmanifestationen.
– Samarbetet mellan officiella representanter och radikala nationalister, som uppmanar till våld, är helt oacceptabelt, säger Igor Kochetkov från Vychod.
I Vitryska huvudstaden Minsk arrangerades i helgen, inför den 17 maj, en Jämställdhetsfestival av IDAHO-Vitryssland. Myndigheterna hade förbjudit en offentlig parad planerad till tisdagen. Arrangörerna kunde dock genomföra en konferens med ca 100 deltagare som livesändes via Gayrussia.ru under helgen som gick.

BORÅS




GÖTEBORG



KARLSTAD



MALMÖ



STOCKHOLM



UMEÅ



UPPSALA



VÄXJÖ