– Det stämmer att vårdkön till endokrinologin idag är stängd. Och det stämmer att det idag inte finns något sjukhus som har formellt uppdrag att behandla könsdysfori i Västra Götaland, skriver Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) till QX i ett mejl.

Sahlgrenska är de som utför behandlingarna. Det finns helt enkelt för lite resurser och nu inför alltså Västra Götalands län ett totaltstopp för nya könskorrigeringspatienter.

Sahlgrenska skriver fortsättningsvis i mejlet att de fått preliminärt besked från regionstyrelsen om mer resurser till endokrinologin på SU. De resurserna ska vara öronmärkta för könsdysfori. Processen är däremot inte klar, men SU hoppas kunna öppna vårdkön för transpersoner på nytt våren 2019.

William Zetterström gästade programmet Efter Fem i TV4 under onsdagen. William är utredd och skulle sätta igång med sin behandling. Stoppet påverkar inte William direkt men berättar att eftersom kön redan nu är två år, kommer väntan bli ännu längre. Sahlgrenska har även slutat skicka vidare remisser till andra län, vilket påverkar väntetiden ytterligare.

– Jag trodde jag skulle fått hormoner för ett bra tag sedan. Men så är inte fallet, säger William till Tilde de Paula.

Tilde de Paula frågar hur detta påverkat William.

– Det är som att jag får pausa hela mitt liv. Det är så mycket man vill göra, samtidigt som man inte vill förklara sig hela tiden. Jag vill kunna leva som den jag är, utan att få en massa blickar eller frågor hela tiden.

Problemet hade kunnat varit löst med ett sms

Tony Johansson (MP), vice ordf hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalands län, kommenterar stoppet i Efter fem.

– Från politikens sida beslutade vi att tillföra nästan fem miljoner till Sahlgrenska i slutet av förra året. Därför blev vi lika förvånade och besvikna när vi fick höra om det här stoppet som presenterades via Västnytt i lördags. Hade sjukhusets ledning ringt eller messat oss politiker hade vi kunnat informera dem om varför vi skrivit 2019 i beslutet.

– Du menar att detta skulle kunna lösts med ett sms? Det låter helt barockt när det finns människor som lider, svarar Tilde de Paula.

– Jag är lika besviken över att vi inte fick informationen på förhand till politiken om beslutet som SU tog. Anledningen till att vi skrev 2019 i beslutet i december var just för att man inte skulle använda alla pengar 2018.

Tony Johansson berättar att det tas beslut om nya budgetar varje år. Han håller också med och instämmer med den kritik som William Zetterström riktar mot Västra Götalands län.