I veckan öppnade ett skyddat boende för hbt-killar, killar som riskerar att bli bortgifta och sådana som är ihop med en parter inte deras familj gillar.
– Vi såg att det fanns väldigt lite akut hjälp att få för dessa personer, säger Annika Larsson som är projektledare för det skyddande boendet och som kommer att drivas av Kruton.

Hon berättar att det tidigare mest handlat om attitydförändrande projekt för killar, men om någon var i ett akut behov av hjälp eller skydd så fanns det ingenstans att vända sig. Sedan 2002 har det funnits en enhet för kvinnor, och redan från starten har killarna dykt upp som bröder eller partners till utsatta tjejer. Det är också killar som hört av sig på egen hand och Annika Larsson uppskattar att cirka tio procent av samtalen som kommit till kvinnomottagningen varit från män med hedersproblematik.
– Vi vet att många har problem med familjen utifrån sexuell läggning och vi har redan ett nära samarbete med RFSL. Det senaste året har detta uppmärksammats mer och så har vi fått pengar att utveckla arbetet att jobba med killar, berättar hon.

Rent konkret kommer det finnas skyddslägenheter dit utsatta killar kan komma. Verksamheten kommer också fungera som en länk till andra myndigheter som polis och socialtjänst. Man kommer också erbjuda stöd, rådgivning och tips på hur utsatta själv kan skydda sig.

Vi har ett journummer som man kan ringa dygnet runt och där är det alltid någon som svarar. Vi länkar till polis om det skulle vara akut och är det bara så att man känner igen sig i problematiken så får man hjälp att komma vidare för råd och stöd, säger Annika Larsson.

Är du själv utsatt för hedersvåld kan du kontakta verksamheten på journumret 08 – 508 44 551