Enligt smittskyddslagen så ska den som tror sig blivit smittad av HIV, gonorré, syfilis eller klamydia få testa sig när denne kontaktar vården. Efter 50 dagar och 20 sexpartners ville Daniel och gå och testa sig. Men trots det nekades han av vårdcentralen, detta rapporterar P4 Norrbotten.

Han hänvisades istället att beställa ett hemtest för klamydia och gonorré.

– När jag frågade om andra sjukdomar, som HIV, syfilis och gonorré sa de bara att det här var deras professionella rekommendation, säger Daniel till P4 Norrbotten.

Enligt honom ska vårdcentralen motiverat beslutet genom att ha sagt att han testar sig för ofta och missbrukar skattemedel. Ett svar som Daniel blev mycket förvånad över.

– Kanske är det för att jag är homosexuell som jag blir nekad? Kanske är det för att jag är invandrare? Men jag är också svensk medborgare och skattebetalare. Att neka någon som försöker ta ansvar är bara konstigt minst sagt, säger han.

Ola Holm, verksamhetsansvarig vid Norra hamns vårdcentral och sjuksköterska, är den som tog emot Daniels samtal. Han säger att vårdcentralen har gjort rätt och fullgjort de krav från smittskyddslagen genom att hänvisa till klamydia.se.

– Ja, jag gjorde det patienten ville. Han ville testa sig och jag hänvisade honom till klamydia.se.