Jaroslaw Kaczynski riktar stark kritik mot en deklaration om hbtq-rättigheter som antagits av Warszawas borgmästare, detta rapporterar DN.

– Detta är en attack mot familjen, säger Jaroslaw Kaczynski.

Sedan partiet Lag och Rättvisa, PIS, vann 2015 har de haft tydliga syndabockar, invandrare och muslimer. I ett tal som Kaczynski höll innan valet sa han att migranterna ”bär med sig alla sorters möjliga parasiter och organismer”.

Nu börjar det bli dags för nya allmänna val i Polen, EU-val i maj och i oktober har de nytt parlamentsval, så behöver PIS med sina sjunkande opinionssiffror vinna tillbaka förtroendet hos sina väljare. Detta försöker partiledaren göra genom att ena den nationalkonservativa väljarkåren till att rikta skulden mot en specifik grupp – sexuella minoriteter.

Deklarationen ska bland annat öka toleransen i Warszawa

Warszawas nyvala borgmästare, Rafal Trzaskowski, har skrivit på en deklaration i tolv punkter om hbtq-rättigheter. Deklarationen är i linje med världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer. Den handlar bland annat om tolerans i huvudstadens skolor och att stötta barn som kastas ut av sina föräldrar på grund av att de är homosexuella.

Men på en partikonferens menade Kaczynski att deklarationen är farlig.

– Det farliga är att detta är en attack mot familjen, och en attack som utförs på farligast möjliga sätt, eftersom den i grunden är en attack mot barn.

På måndagen fick han stöd av en grupp katolska läkare som skrev ett öppet brev till utbildningsministern där de krävde ett omedelbart stopp för deklarationen. De anser att det är ”ett hot mot barns hälsa och liv”.

”Denna typ av ‘pedagogik’ förvränger sanningen om människans sexualitet… Erotiseringen av ungdomar leder till ökat kriminellt beteende, till promiskuitet, beroende och grymhet”, skriver läkarna.

Folket i Polen visar på mer acceptans däremot

Opinionsundersökningar har visat att polackernas inställning ändras ganska snabbt och att de blir allt mer toleranta. En mätning från februari visar att 56 procent stöder partnerskap varav 41 procent av dem är för homoäktenskap.