Det var hans advokater, Tina Glandian och Patricia Brown, som meddelade att skådespelaren får går fri, detta rapporterar SVT Nyheter. I slutet av januari polisanmälde Jussie Smollet att han blivit utsatt för ett rasistiskt och homofobiskt hatbrott av två personer när han var påväg hem. Men polisen kunde hitta någon övervakningskamera från brottet, och inte långt efter greps skådespelaren själv, misstänkt för att ha hittat på alltihop.

Fortfarande mycket oklart vad som hänt

Det hela är dock fortfarande mycket förvirrande då åklagarmyndigheten i Cook County under tisdagen inte slog fast att Smollet faktiskt blev attackerad, men samtidigt lade ner åtalet med motiveringen att det var ”det mest lämpliga”. Chicago kommun behåller dessutom den borgenssumma på ungefär 100 000 kronor som Smollett betalade för att friges temporärt inför rättegången.

”Efter att ha granskat fallet och omständigheterna runt det, inklusive Jussie Smollets betydande samhällsinsatser – samt att han går med på att överlåta sin borgenssumma till Chicago stad – ser vi detta som rättvist såväl som det mest lämpliga utfallet”, säger åklagarmyndighetens talesperson Tandra Simonton till nyhetsbyrån AP.

Jussie Smollet har hela tiden hävdat sin oskuld

– Jag hade inte varit min mors son om jag gjort ett uns av anklagelserna. Jag har hela tiden hävdat att jag varit oskyldig, säger han till pressen efter att ha friats.

Polisen har tidigare gripit två bröder som erkänt att de hjälpt till att iscensätta attacken. Enligt brödernas åklagare ska Smollet ha skrivit ut en check på 3 500 dollar till bröderna som betalning mot att de skulle låtsas attackera honom.

Polischefen i Chicago, Eddie Johnson, var inte nöjd med beslutet.

– Jag anser inte att rättvisa har skipats. Vad anser jag vore rättvist? Jag anser att stan borde få en ursäkt.