”Jag förväntar mig inga problem i Sverige”, skriver han till DN. Han väntas besöka Stockholm i maj men några vidare detaljer mer än att han planerar ”gemenskapsmåltider, gå från dörr till dörr och sprida Jesus ord” är inte bestämt. Han förmedlar heller inga kontakter till de svenska arrangörerna.

Steve Anderson är en amerikansk pastor och har en församling med några hundra medlemmar i staden Tempe, Arizona. Hans predikan har fått störst genomslag på Youtube även om hans klipp varierar från några tusental, till flera hundratusen. Totalt har hans kanal fått över 57 miljoner visningar.

Den ideella organisationen Southern Poverty Law Center som bevakar högerextrema grupper menar att Steve Andersson och hans kyrka är en av de värsta hatgrupperna i USA, riktad mot hbtq-personer.

Han har talat väldigt illa om judar och muslimer, men mest känd är han för sina grova uttalanden om homosexuella. Han har bland annat sagt att bibelns tidigare skrivelser om dödsstraff mot homosexuella vore ett snabbt och effektivt sätt att bota aids.

När 49 människor sköts ihjäl på en gayklubb i Orlando sommaren 2016, tyckte han att det var goda nyheter.

– De goda nyheterna är att det finns 50 färre pedofiler i världen, sa han bland annat i en video som väckte anstöt och uppmärksamhet långt utanför hans vanliga publik.

Kända svenskar uppmanar att porta honom från Sverige

Sedan 2016 har han nekats eller kastats ut i minst fem länder, Storbritannien, Kanada, Sydafrika, Jamaica och Botswana.
På Irland har det startat en namninsamling för att stoppa hans vistelse, nu har samma sak gjorts i Sverige.

Det är Instagramkontot ”tnkvrt” som uppmanar folk till att skriva på en namninsamling för att Steve Anderson inte ska få komma till Sverige.
Kontot kommer skicka in signaturerna till Sveriges riksdag den 11 april.
Skriva på kan du göra HÄR.

View this post on Instagram

*** SKRIV PÅ NAMNINSAMLINGEN I BIO *** . Fundamentalisten Steven Anderson har gjort sig ett namn världen över för sin hatiska kyrka i Tempe, Arizona. Han är känd för sitt hat, där han bland annat beskriver folk som "libtard", "f*ggot", "homo" och r*tard", gör narr av personer med DS, kallar manliga skådespelare för "sodomite f*ggots", säger att Obama ska dö och hamna i helvetet, att bästa sättet att bekämpa AIDS är att införa dödsstraff på homosexuella, är hatisk mot muslimer och judar och är bl.a. emot kvinnors och homosexuellas rättigheter. Exempelvis la han upp ett klipp efter masskjutningen i gayklubben Pulse i Orlando där han sa att de förtjänade att dö: — The good news is that there’s 50 less pedophiles in this world, because, you know, these homosexuals are a bunch of disgusting perverts and pedophiles. That’s who was a victim here, are a bunch of just disgusting homosexuals at a gay bar, OK? . Nu ska han besöka Stockholm i maj för att sprida sin hatpropaganda. Där säger han till DN att han inte förväntar sig några problem alls. Han har haft turné tidigare, där han bland annat besökt ett flertal länder, men också blivit bannad från att besöka fem länder. Exempelvis tyckte folk i Sydafrika att hans besök i deras land inte går i linje med de mänskliga rättigheterna, vilket de reagerade med att skapa en namninsamling i syfte att skicka den till inrikesministern. De fick in över 60.000 underskrifter, vilket gjorde att ministern reagerade och meddelade att Steven Anderson inte längre var välkommen i Sydafrika. . Jag funderar på att vi gör samma sak. Jag har skapat en namninsamling där jag om två veckor skickar till Sveriges inrikesminister. Ni når länken via profilen, och ni får jättegärna sprida den. Vi kan inte låta en sådan person normalisera hat här. #TNKVRT

A post shared by TNKVRT (tänkvärt) (@tnkvrt) on

Flera kända svenskar har uppmanat sina följare på sociala medier att skriva under namninsamlingen. Linnea Henriksson, Omar Rudberg, Sebastian Walldén och Oscar Zia är några. I Sydafrika skrev 60 000 personer på vilket gjorde att landets inrikesminister meddelade att Anderson inte var välkommen i landet.