2009 röstade 45 procent i EU-valet. 2014 var den siffran 51 procent. Hur ska du få ännu fler att rösta?
– Jag tror att det är flera saker som gör att vi kan få högre deltagarsiffror och upplysa väljarna om att det är ett angeläget val. Till exempel om Brexit och hur vi ska hantera det. Det pågår också en demokratikamp där den västerländska modellen ifrågasätts.

Har vi tagit det positiva med EU för givet och blivit lata?
– Jag tror att det som skett är att vi har varit naiva och trott att allting alltid kommer bli bättre. Den svenska debatten om jämställdhet och hbtq-frågor har sällan handlat om för eller emot, utan snarare hur snabbt vi ska ändra saker.

Är valet extra betydelsefullt för hbtq-personer?
– Absolut. Vi ser en tudelning av Europa där utvecklingen i några länder har stagnerat och går åt motsatt håll. Polen och Rumänien är exempel på detta. I Polen visar mätningar att folket går i en mer västerländsk riktning och är öppna för jämställdhet och samkönade äktenskap, medans de som styr gör allt de kan för att ändra på detta.

”Ska vi ha det pluralistiska västerländska samhället kvar eller ska vi ha Putins idé om vad en demokratisk stat är?”

2014 var dina hjärtefrågor främst allas lika värde och djurskyddfrågor. Ser det likadant ut idag?
– I grund och botten kvarstår de frågorna. Det tar lång tid i EU för att få till förändringar men vi har fått igenom många förslag som gjort förändring. Demokratikampen som jag nämnde tidigare ligger under allas lika värde. Ska vi ha det pluralistiska västerländska samhället kvar eller ska vi ha Putins idé om vad en demokratisk stat är?

Vad innebär en röst på Centern?
– Vi får saker gjorda. Utav de vallöften vi ställde upp med inför förra valet har vi levererat på alla punkter, många har dessutom blivit lagstiftning. Så tänker vi fortsätta. Vi befinner oss också i det politiska centrumet i Europaparlamentet eftersom vi inte har en regering vi måste skydda i alla lägen och kan därför få igenom vår politik enklare.

Vad har du lärt dig de här fem åren?
– Jag har lärt mig otroligt mycket. Främst om hur hela hantverket fungerar.

Är du ännu mer taggad att fortsätta, eller kan det här bli sista gången du ställer upp för val?
– Det känns mer allvarstyngt den här gången av den enkla anledningen att det hänt så mycket runt om i Europa. Det har gått i flera olika riktningar. Det känns tydligt i parlamentet hur ytterlighetskrafterna både på vänster och höger sida kommer stärkas det här valet. De här partierna har förstått vilket otroligt starkt incitament EU är. Nu har de bestämt sig för att använda unionen för att göra en omställning i samhället åt det håll de vill.

Det bästa beslutet som gynnar hbtq-personer under de här fem åren?
– Det kanske enskilt viktigaste är ett domslut och inte ett beslut i just EU, som rör äktenskap. Domslutet resulterade i att om en ungrare och en rumän gifter sig i Sverige måste det äktenskapet godkännas i hemlandet.