Petter har bland annat varit verksam i Uganda, men har nu tagit sig an ett nytt land. De senaste två åren har han varit i Indien där han bland annat producerat Indiens första officiella Pridelåt, ”Love is Love”.

Varför just Indien?
– Indien kändes spännande. Det är ju världens största demokrati, men ändå var samkönade relationer olagliga när jag kom dit för snart två år sedan. Jag bestämde mig för att göra ett musikalbum med queera indiska sångare och dansare, som en protest.

– I höstas upphävdes den indiska lagen mot homosexualitet, efter mer än 150 år! I februari hölls Indiens första lagliga Pride, och jag var inbjuden att hålla tal. Det var en fantastisk ära att få vara del av en historisk milstolpe. Vår tids Stonewall.

På den här singeln är Sushant Divgikar med, Indiens första öppna gay-kändis och drag. Finns det några risker för Sushant att ställa upp och vara med på sånt här?
– Sushant är ett stort namn i Indien, som medverkar i tv-shower och i nattklubbssvängen. Han är en välkänd artist så det är inte farligt för honom att synas offentligt, utan mer som när Christer Lindarw slog igenom i Sverige på 70-talet – den första drag-kändisen i ett kontext där det förfarande är tabu att vara gay bland gemene man.

”När avkriminaliseringen skedde i Indien var det som att locket åkte av”

I videon till ”Love is Love” medverkar också Dancing Queens, Indiens första dansgrupp som helt och hållet består av transpersoner. Transkvinnor i Indien, hijras, anses ha övernaturliga krafter. Men på grund av rädsla och fördomar är de ofta utsatta och tvingas till tiggeri eller sexarbete.

”Love is Love” låter om en titel på en klassisk officiell pridelåt, vilket den även redan har kallats av många i Indien. Vad mer kan vi förvänta oss från albumet, är det Pride hela vägen?
– När avkriminaliseringen skedde i Indien var det som att locket åkte av. Hbt är ett superhett ämne nu och alla indiska medier är jätteintresserade av frågan. Det här musikprojektet har blivit soundet av Indiens regnbågsrevolution.

– Albumet har flera pridevänliga låtar, men en hel del annat också. Det är en blandning av västerländsk och indisk musik. Disco-, pop-, soul-, rapmusik möter indisk klassik musik, med sång på både engelska och hindi. Det rymmer både kamp, sorg och glädje. Vi kan alla känna igen oss i hur ont det gör att inte bli accepterad för den man är. Det spelar ingen roll om man är från Bombay eller Borås – vi finns överallt, i alla kulturer.


Se videon till ”Love is Love” här: