Föreningen för transpersoner i Sverige, Full Personality Expression Sweden (FPES), har skrivit i ett pressmeddelande att de tycker att redaktionen på Uppdrag Granskning bara belyst ena sidan, och lämnat ute de personer som det gått bra för.

Såhär skrev FPES i ett pressmeddelande.

Behandlingen av transbarn sänker suicid-andelen i den här populationen kraftigt. Vi vet att denna grupp är kraftigt överrepresenterade i jämförelse med andra ungdomar. Ingen vill att den andelen ska öka igen pga förhastade åtgärder efter att enstaka individer ångrat sina tidigare beslut. En 98-99% succé kvota av behandling är sanslöst bra i alla vårdsamband.

Det är viktigt att ungdomar utreds av kompetenta och välutbildade människor i speciella utredningsteam. Konsekvenserna av felaktiga behandlingar kan bli allvarliga.

RFSU:s förbundsordförande kritiserar Expressens artikel

Hans Linde, förbundsordförande för RFSU, kritiserade Expressens rapportering om att ungdomar ångrar könskorrigeringar. På twitter skriver han bland annat:

Han hänvisar istället till en artikel i SvD där specialister säger att utredningen för könsbyte inte går fort.

RFSL gick tidigare idag ut med ett pressmeddelande om programmet

Såhär skriver RFSL om programmet:

RFSL och RFSL Ungdom håller självklart med om att vården för transpersoner behöver granskas och förbättras, och att det behövs mer forskning kring varför antalet personer som söker vård ökar. Men det är viktigt för oss att säga att Uppdrag granskning har valt en väldigt förenklande vinkling på sitt program. Programmet visar bara personer som är skeptiska till vård som har getts, det finns inga berättelser från personer som mår bättre av sin vård eller som mår dåligt av bristande tillgång på vård, de två perspektiv som vi oftast möter. 

De skriver också att de oroas över Uppdrag Gransknings förenklade vinkling i programmet vilket i sig kan resultera i ytterligare stigmatisering för personer som redan idag är väldigt utsatta. RFSL meddelar att de kommer fortsätta arbeta för att könsbekräftande vård ska finnas i hela landet och vara tillgängligt för alla som behöver det.