Bloggen A Gay Girl from Danacus startade i september 2007. I bloggen har Amina Abdallah Araf al Omari skrivit om hur ”hon” med en amerikansk mor och syrisk far engagerat sig i situationen i Mellanöstern. Först nyligen då ”hon” blev intervjuad av CNN för en artikel om ”den arabiska vårens” påverkan för hbt-personer i Nordafrika och Mellanöstern blev hennes blogg välkänd. När ”hon” sedan gick till våldsam attack mot CNN-intervjun som hon menade var ett led i ”smutskastningen” av frihetslängtan i regionen, fick hon än större uppmärksamhet internationellt.
En lång rad tidningar, inklusive QX, citerade ”hennes” uttalanden och bloggen ”A Gay Girl in Damascus”. När ”Amina Arraf” uppgavs ha blivit arresterad och bortförd av säkerhetsstyrkor i Syrien startades en namninsamlingskampanj och en rad media tog upp fallet.
Internt inom hbt-rörelsen utbröt också en minst sagt upphetsad diskussion. Den välrenommerade människorättsaktivisten Scott Long gick till hårt angrepp på sajten Gay Middle East, för att den inte skrivit om att ”Amina Arraf” blivit bortförd. Han menade att de undvek att skriva eftersom ”Arraf” varit kritisk mot Israel. GMEs chef Dan Littauer förklarade dock att man velat kontrollera uppgifterna innan man publicerade.
I slutet va förra veckan började det krypa fram att ”Amina Abdallah Araf al Omari” inte verkade existera. Den bild som använts i samband med namninsamlingen visade sig vara stulen från Facebook-sida föreställande en kroatisk kvinna boende i London och som berättade om detta i bland annat BBC.
Under söndagen publicerade Tom MacMaster, en 40-årig amerikan engagerad i Palestina- och Mellanösternfrågor tillsammans med sin fru Britta Froelicher, en avbön på bloggen.
Han skriver om att han själv skrivit alla inlägg på bloggen och att det var ett sätt för honom att genom att anta identiteten ”A Gay Girl in Damascus” föra fram sina åsikter utan att beskyllas för att ”hata amerikaner eller judar”. ”Jag började undra om samma tankar framförda av någon med en tydlig arabisk och kvinnlig identitet skulle möta samma reaktioner” (som han tidigare mötts av).
Han ber om ursäkt för om hans blogg sårat eller skadat någon.
Förutom bloggen startades även en sida på Facebook-sida för ”Amina Arraf”.
På sajten Gay Middle East skriver Sami Hamwi: ”Till Mr MacMaster säger jag Skäms! Det finns bloggare i Syrien som arbetar så hårt de kan för att rapportera nyheter ocb berättelser från landet. Vi måste arbeta med fler problem än du kan ana. Det du gjort har skadat många och försatt oss alla i fara och fått oss att oroa oss för vår hbt-aktivism. Lägg till det att det kan ha skapat frågetecken kring våra bloggars, vår egen och vår informations riktighet. Din ursäkt är inte accepterad eftersom jag själv började efterforska om Aminas arrestering. Jag kunde ha försatt mig i stor fara när jag undersökte denna fiktiva figur.

Washington Post om A Gay Girl-bluffen


Gay Middle East