RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund välkomnar den deklaration om hiv/aids som antogs vid FNs Högnivåmöte i helgen som gick. I deklarationen inkluderas män som har sex med män för första gången (!).
– Det är ett stort steg framåt att de flesta av FN:s medlemsländer nu har lyckats enas om en deklaration som uttryckligen nämner flera av de grupper som är mest utsatta för spridningen av hiv-viruset, säger hon efter att hon som deltagare i den svenska delegationen varit med i New York.
Westerlund beklagar dock att transpersoner inte omnämns i deklarationen.
– En negativ aspekt av dokumentet är också att det på flera platser hänvisas till till exempel staters suveränitet på ett sätt som i länder med konservativt styre kan användas för att inte ta inkluderingen av till exempel män som har sex med män på allvar, säger Westerlund.

Kronprinsessan Mette-Marit är goodwill-ambassadör för UNAIDS. Hon deltog vid helgens Högnivåmöte

Flera länder uttalade också sitt avståndstagande från att bland annat män som har sex med män inkluderades i rapporten. Den arabiska gruppen Vatikanstaten och delar av den afrikanska gruppen motsatte sig denna inkludering, med hänvisning till ”kulturella” och till ”religiösa” skäl.
Under mötet höll Svenska kyrkan, den svenska FN-delegationen och RFSL ett panelsamtal på temat hur religiösa organisationer kan arbeta med hivprevention riktad mot män som harsex med män och transpersoner.
– Vi ville med panelen visa att det finns alternativa religiösa röster till Vatikanen som redan idag vänder sig till och tar ansvar för prevention och vård som når även män som har sex med män och som motverkar stigma och diskriminering, säger Maria Sjödin, RFSL:s verksamhetschef, som har planerat seminariet.


Ladda ner deklarationen om hiv/aids (på engelska) som PDF

Sveriges representant Karin Johanssons tal i FN: