Bland annat FN, Human Rights Watch och Amnesty International har fördömt avrättningarna. De menar också att rättegångarna är ett spel för galleriet och att erkännanden har kommit fram genom tortyr. Att fem av de 37 avrättade personerna var gay ska ha kommit från ett vittnesmål från shariadomstolen.  Homosexualitet straffas med döden i Saudiarabien, där kung Salman sitter vid makten. Dokument som ska ha kommit till CNN bevittnar om en man som ska ha erkänt att han haft sexuellt umgänge med fyra andra män, samt att han skulle hatat ”sunni sekten”.

I erkännandet står det:

”Han säger att han gjorde allt detta för att han hör till shiiterna, för att han var emot sunni och på grund av hans hat mot staten, dess män och dess försvar.”

Mannen ska ha nekat till alla anklagelser och hävdat sig oskyldig. Mannens advokat menar att anklagelserna är påhittade. Avrättningarna ska ha skett i städerna Riyadh, Mekka och Medina. Thord Janson, Saudikännare vid Göteborgs universitet, delar bilden av en brutalisering av den saudiska staten.

– Saudiarabien är inget roligt land att leva i i dag. Det är ett starkt ord, men det ligger nära till hands att beskriva det som ett terrorvälde. Man rör sig åtminstone åt det hållet. Det är ett ohämmat våld, säger han till Aftonbladet.