Som många andra Prideparader finansieras Luleå Pride genom samarbetspartners, finansiärer och frivilliga krafter. Luleå Pride har fått verksamhetsbidrag från Luleå kommun för att med hjälp av Pride vara en ”öppen, inkluderande och välkomnande kommun”.
Sedan start har Luleå kommun dessutom gett 200 000 kr i extra anslag med viljan att lyfta Luleå Pride till en av de större festivalerna i landet. Nu lutar det åt att kommunen drar in på det extra anslaget.

I ett pressmeddelande från Luleå RFSL och Norrbottens län skriver de att det beror på förvirring i ansökan. Kommundirektören menar att Luleå Pride redan får verksamhetsbidrag och för första gången sedan 2012 anser kommunen att det bidraget bör räcka.

– I år innebär det att vi kommer gå minus. Vi skickade in ansökan i början av februari och när vi haft dialog med kommunalråd via mejl har allting verkat positivt. Därför blev vi chockade när vi fick höra att kommunen vill ge avslag på extrastödet vi tidigare fått, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande RFSL Luleå och Norrbottens län, till QX.

Joakim säger att Luleå Pride 2019 kommer att bli av, eftersom de mer eller mindre redan bokat in flera akter. Men framtiden kommer behöva ses över och utan extrastödet kommer det inte bli den festival som det varit. Joakim menar att det kanske bara blir en Prideparad, vilket han tycker är tråkigt då han anser att även Luleå bör ha en etablerad Pridefestival som många andra stora städer.

– Verksamhetsbidraget är väldigt litet i relation till vad kommunen faktiskt får. Vårt arbete med bland annat Newcomers och samtal och mötesplatser för hbtq-personer, anhöriga och yrkesverksamma är få förunnat i Norrbotten.

Men Joakim håller en positiv attityd.

– Det kommer oavsett bli en fantastisk festival med mycket glädje och kärlek såklart. Men vi hoppas verkligen att vi kan få de pengar som vi brukar, för då kan vi lyfta festivalen till det där extra.