Trump administrationen har utfärdat nya regler som mer eller mindre tillåter vårdpersonal att diskriminera. Det var under torsdagen som den amerikanske presidenten höll tal till konservativa kristna ledare vid vita huset och konfirmerade att det omdiskuterade förslaget kommer träda laga kraft.
På plats fanns bland annat vice-presidenten Mike Pence.

Enligt de nya reglerna har vårdpersonal rätt att:

”Du har rätt enligt federal lag att avstå från att utföra, hjälpa till med att utföra, hänvisa till, genomföra, betala för vissa vårdrelaterade behandlingar, forskning, eller tjänster (så som abort eller aktiv dödshjälp) som går emot ditt samvete, religion eller moral.”

Organisationen GLAAD var snabba med att twittra och varna för vad de här nya reglerna kan innebära.

Organisationen ACLU var också snabba med att kritisera beslutet.

Ett bakslag för transpersoner

Som ACLU påpekar finns det stor risk för att flera hbtq-personer, som redan blir diskriminerade, kommer bli ännu mer utsatta. Inte minst transpersoner och de som söker sexuell och reproduktiv vård. National Center for Transgender Equality varnar för att allt fler kommer råka illa ut.

– Trump-Pence administrationen har öppnat dörren för att fler som jobbar inom sjukvården ska kunna neka transpersoner som behöver vård, samtidigt som de menar att det inte finns nog med bevis för att religion inom vården skulle skada hbtq-personer och andra minoriteter. Det är hemska beslutet sätter människors liv i fara.