Havanna har haft en årlig Prideparad i tolv år som arrangeras av landets myndighet för sexualupplysning, Cenesex, men detta året ställdes paraden in. Ändå samlades omkring 100 personer för att genomföra paraden, men de skingrades för de saknade tillstånd till evenemanget, detta rapporterar P3 Nyheter på deras Instagram.

Myndighetens chef, Mariela Castro, dotter till kommunistpartiets ledare Raúl Castro, har sagt att paraden ställdes in på grund av det finns grupper som vill använda paraden för att undergräva regeringen efter att relationen mellan Kuba och USA blivit sämre.

Hbtq-aktivister säger däremot att det handlar om att kyrkan, som motarbetar hbtq-rättigheter, har fått mer inflytande i Kuba. Flera aktivister som deltog i paraden uppger att de har hotats.

BBC har rapporterad att gripandet berodde på ”sammandrabbningar med polisen” eftersom det inte fanns något tillstånd att genomföra paraden. Men många andra medier har inga konkreta eller fastställda anledningar till varför gripandet skedde.