Boken ”Gör inte skillnad på människor” är skriven utifrån Eva Brunnes samtal med journalisten Sara Grant. För tio år sedan blev Eva vald till biskop, helt unikt i sitt slag då Sverige aldrig haft en öppen homosexuell som biskop tidigare.
Dessutom har Eva aldrig varit rädd för att säga vad hon tycker. Hon har ofta hamnat i blåsväder när hon stuckit ut hakan på sociala medier.
QX har pratat med Sveriges första öppna biskop om en turbulent men också en väldigt rolig tid.

Du har nyligen släppt en bok med Sara Grant. Ett samtal i bokform skulle man kunna säga? Hur var det att gå igenom allt som hänt och den ändå relativt turbulenta tiden som varit?
– Jag är inte en bokskrivande människa, men det blev väldigt spännande att sitta i många timmar tillsammans med journalisten Sara Grant. När en är mitt i sitt eget liv är det svårt att se vad som är viktigt och vad som sticker ut. Sara var en god hjälp i detta. En del hade jag lagt på glömskans hylla. Annat kom jag mycket väl ihåg.

 Varför tror du att man som kvinna, homosexuell, feminist väcker så mycket känslor?
– 
Som kvinna, homosexuell, feminist och med maktposition överskrids normer på så många sätt. Därför väcker det känslor. Bland biskoparna märker vi att vi kvinnor får tuffare och många fler hot och påhopp i sociala medier. Det finns ett större och tillåtande utrymme för vita, heterosexuella medelålders män.

 Blir du aldrig trött?
– 
Visst blir jag trött mellan varven. Samtidigt vet jag att jag har ett uppdrag att stå upp mot orättvisor och alltid hävda människovärde. Det är egentligen märkligt att detta ska behöva betonas. Vi har en hårdnande politiskt situation där människovärdet måste vårdas och värnas.

 Har du hunnit få något mottagande ännu gällande boken?
– 
Mottagandet av boken har blivit väldigt positivt. Den är ju ingen kioskvältare, men jag får uppskattning för sammanfattningen av de tio åren som jag har verkat som biskop. Det blir jag väldigt glad av.

 Du blev Sveriges första öppna biskop. Känner du att det påverkat andra inom din bransch?
– 
Jag vet att jag har påverkat många genom att vara öppet homosexuell med maktposition som biskop. Inte minst har jag märkt det genom de många från andra länder som hör av sig och berättar vad det betyder för dem att Svenska kyrkan har en öppet homosexuell biskop. I vår kyrka är det numera ingen stor sak.

 Hur skulle du beskriva dina tio år som biskop i Stockholms stift?
– 
Det går nästan inte att sammanfatta tio år som biskop. Jag känner att jag har ett väldigt roligt uppdrag. Det har drivit mig. Jag har kunnat påverka genom den makt jag har. Jag hoppas att jag har bidragit en hel del genom mitt valspråk: ”Gör inte skillnad på människor”. Jag har fått verka i den del av Svenska kyrkan där så mycket förändras på så kort tid och där vi hela tiden måste fundera på hur vi ska vara kyrka. Jag hoppas att jag har bidragit en hel del genom att få människor att släppa tanken på att kyrkan ska vara som den alltid har varit. Vi tillhör en reformatorisk kyrka och då är det självklart att vi hela tiden omformas utifrån den nutid som vi lever i.

Boken Gör inte skillnad på människor hittar du i QX Shop