Fredrick Federley(C), Malin Björk(V) och Tomas Tobé(M) är alla öppna politiker och stod högst på valsedlarna för sina partier. Deras partier fick alla bättre resultat om man jämför med förra EU-valet. Men även om valet är slut har deras arbete precis börjat.
De högerpopulistiska partierna i EU fick inte lika mycket röster som många trott, men både Fredrick, Malin och Tomas är eniga.
Arbetet för att skydda, bevara och utveckla hbtq-personers rättigheter måste fortsätta och det måste göras gemensamt.

Fredrick Federley

Nu är valet över, hur känns det?
– Det känns väldigt väldigt bra. Ett av målen var att få ytterligare ett mandat och det har vi fått nu. Vi har dessutom gjort det bästa valet någonsin. Det är också väldigt roligt att de liberala partierna i EU är de som fått flest röster. Det betyder att vi kommer kunna vara med och påverka väldigt mycket.

Vad händer för dig nu?
– Nu ska jag göra en hel del intervjuer och sen åker jag till Bryssel kl 12. Där ska jag säkerställa att vi Det kommer vara full fart fram till onsdag natt, sen kan jag få några dagar hemma på gården i Dalarna.

Högerpopulistiska partiernas framväxt i valet, vad säger du om det?
– Inte alls så stor framgång som de trott vilket är jätteskönt. Inte heller SD ökade så mycket som de trodde, de hade tre procentenheter mindre än vad de räknat med. Men det betyder inte att det är ”lugnt” för det. Vi kommer fortsatt behöva jobba väldigt hårt för att säkra hbtq-personers rättigheter och se till att länder som inte står upp för mänskliga rättigheter inte får mer makt.

Malin Björk

Vad tänker du om de högerpopulistiska partiernas framgång?
– Det var skönt att framgången inte var så stor som alla trodde. Men EPP är ett problem i den etablerade högern i EU. Hemma har vi högerpartier som står upp för kvinnans rätt till sin kropp, förutom KD och SD då, och mänskliga rättigheter. I resterande EU är det inte så.

I en omröstning på QX Instagram ställde vi frågan till våra följare om de tror att hbtq-personers rättigheter kommer bli bättre efter valet. Av 318 deltagare svarade 59 procent nej och 41 procent ja. Vad vill du säga till dom?
– Vi kommer behöva jobba tillsammans för att behålla våra rättigheter, så är det. När ett land som Ungers slår ner på civilsamhället behöver vi säga ifrån.

Vad kan man göra?
– Organisera sig. Gå med i föreningar eller engagera er politiskt så kan vi sätta stop för länder om inskränker på mänskliga rättigheter. Vi måste gå ihop för att klara detta.

Tomas Tobé

Högerpopulistiska partierna har gått framåt, men inte lika mycket som många trodde. Vad tänker du om det?
– Ibland upplever jag att det är lite överdrivet. Det vi har fått reda på av valresultatet är partier som tror på ett fortsatt EU-samarbete har fått starkt stöd och det är jag glad över. Men självklart har vi mycket arbete framför oss fortfarande.

I vår omröstning på QX Instagram svarade 59 procent att de inte tror att situationen för hbtq-personer kommer bli bättre framöver. Vad tänker du om det?
– Tyvärr har vi ju sett en backlash kring hbtq-personers rättigheter, så jag har en stor förståelse för att de känner så. Men det finns en majoritet i EU-parlamentet som vill göra något åt backlashen. Vi måste självklart markera mot länder som Polen och Ungern.

Vad tycker du att gemene man kan göra?
– Jag tycker att de som vill engagera sig inte ska vara rädda för att höra av sig till politiker och partier som de röstat på. Är det någon fråga ni tycker får för lite uppmärksamhet? Hör av er. Kontakta svenska EU-parlamentariker för ni kan göra skillnad.