Taylor Swift förstärker sin regnbågsprofil. I helgen uppträdde hon iklädd regnbågsfärgade kläder tillsammans med bisexuella ME-medsångaren Brendon Urie och helgen inleddes med ett viktigt Insta-inlägg.
Brevet hon delade med sig av i inlägget är adresserat till sångerskans hemstats Tennessees senator Lamar Alexander och lyder:
“Jag tar avstånd från det här med att Presidentens administration skulle stötta likabehandling av alla människor, och att de anser att den nya The Equality Act, (jämställdhetslagen) är fylld av ”giftiga ting” som skulle hota att undergräva föräldra- och samvetsrättigheter.
Nej.
En kan inte säga sig stötta ett community medan en i nästa andetag sätter sig emot föräldra- och samvetsrättigheter. Det ställningstagandet antyder att det är något moraliskt fel att vara något annat än heterosexuell och cisgender, vilket är ett otroligt skadande budskap att skicka till ett land fullt av välmående och älskande familjer med samkönade, icke-binära eller transgender föräldrar, söner eller döttrar.”

Bakgrunden till Taylor Swifts utspel är den nyligen godkända jämställdhetslagen som kommer att ändra civilrättslagen från 1964. Den nya lagen innefattar till skillnad från den gamla flera tillägg som ska förhindra diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet och skulle bli nationell.

Att Swift nämner President Trump är ett i USA modigt ställningstagande, och anledningen är att Trump-administrationen inte är för den nya lagen.  De har visserligen meddelat att de absolut är emot all form av diskriminering och för likabehandling av alla. Men de är samtidigt inte nöjda med den här ändringen som de anser är full av tillägg som ”underminerar föräldra- och samvetsrättigheter”. Trump och hans administration fortsätter nämligen att slåss för att religion ska spela in i beslutsfattande när det gäller diskriminering vilket ofta just har varit en ursäkt att diskriminera mot LGBTQ-personer.

Taylor Swift anses vara en stor opinionsbildare i USA. När hon ifjol uppmanade sina fans att rösta i mellanårsvalet i USA ledde det till att över 100 000 nya röstare registrerade sig de 48 timmarna efter att sångerskan uppmanat sina fans att rösta. Hon är en av Instagrams mest följda och så här inledde hon inlägget till sina 118 miljoner följare.
“Jag startar den officiella Pride-månaden med att skriva brev till en av mina senatorer för att förklara hur viktigt det är att jämställdhetslagen går igenom. Jag uppmanar er att skriva till era staters  senatorer också. Jag kommer att hålla koll på hur det går genom hashtagen #lettertomysenator.”

Taylor Swift gjorde i samband med inlägget också en stor donation till GLAAD, USA:s största LGBTQ-organisation.