Urban och Shao Xuan Stenberg blir det första svenska/taiwanesiska-paret att gifta sig i Taiwan efter att landet legaliserat giftermål mellan samkönade par.
Shao Xuan, som kallas för Snow, är född och uppvuxen i Taiwan och Urban är född i Sverige. 31 maj valde de att förverkliga sin dröm och gifta sig, knappa två veckor efter legaliseringen av samkönade äktenskap i landet.
QX har pratat med nygifte Urban Stenberg om vigseln och hur det är i Taiwan nu.

Du och din man har gift er i Taiwan. Varför inte i Sverige?
– För att vi skall hedra den Taiwanesiska traditionen och Snows hemland. Men även ta vara på att det faktiskt är lagligt. Jag är svensk medborgare, tur är väl det för det går bara att gifta sig här om båda medborgare tillhör ett land där samkönade äktenskap är lagliga. Det går till exempel inte att åka från Kina och gifta sig här, de får kämpa vidare på hemmaplan.

Hur gamla är ni?
– Snow fyller 32 och jag närmar mig snabbt 45.

Snow och Urban träffades när Snow var på besök i Finland i februari det här året. Urban beskriver det som snabbt, men helt rätt. Han satt och scrollade på en dejtingsida när Snows ansikte dök upp.

– Jag klickade som vanligt uppgivet av tristess och fick sedan se det absolut vackraste jag någonsin sett, säger Urban.

Du nämnde att det känns nervöst inför giftermål, på vilket sätt?
– På alla sätt du kan tänka dig!! Men jag är inte ensam, Snow är minst lika nervös, även om vi är lite äldre och varit med en del så är ju detta helt okända marker på ett sätt. Det liknar mer en kontraktsskrivning att gifta sig här i alla fall för oss. Mycket papper som skulle ordnas och översättas enligt konstens alla regler. Sedan är man ju nervös att skriva sitt namn fel eftersom jag ska skriva på Mandarin.

Innebär detta guld och gröna skogar för samkönade par i Taiwan?
– Tyvärr inte men det är en väldigt bra start och Taiwan är verkligen det mest gayvänliga landet i Asien efter det jag har sett och upplevt. Tyvärr tror jag att deras koppling till Kina påverkar dem väldigt negativt.

Vad är det första ni ska göra som gifta i Taiwan?
– Fundera på vart vi skall bosätta oss. Vi har båda bra jobb på hemmaplan med stabila och bra inkomster. Det lutar dock starkast åt Sverige med hänvisning till att vi kommit en bit längre gällande arbetslagstiftningen. Självklart så skall vi ha en middag med vänner men mest njuta av varandras närhet.

Urban berättar att en vigsel i Taiwan är mer som än registrering och att allt firande får man ta efteråt. De kommer därför att ha en lite större ceremoni hemma i Sverige i september.