– Han lever på en annan planet!

Så lät reaktionerna när Indiens hälsominister Ghulam Nabi Azad talade vid en HIV/AIDS-konferens i New Delhi på tisdagen.

Azad beskrev i sitt tal homosexuellt sex som ett västerländskt fenomen som nu ”tyvärr även nått Indien”.

– Även om det (homosexualitet) är onaturligt, så finns det i vårt land och sprider sig snabbt, vilket gör det svårt att upptäcka, sade Azad enligt BBC.

Att män har sex med män kommenterade Azad såhär:

– Det borde inte hända, men det gör det.

Detta sades mot bakgrund av att 8 procent av Indiens homosexuella män lever med AIDS, jämfört med 1 procent av den heterosexuella befolkningen, enligt en uppskattning som lades fram vid konferensen.

HIV-aktivisten Anjali Gopalan var upprörd:

– Jag är så arg att jag inte kan uttrycka mig i ord. Personer som han ska inte ha så höga positioner. Det här var ett gyllene tillfälle att motarbeta diskriminering, men han gör det inte. Jag hoppas att han inte tagit hbt-rörelsen tio år tillbaka i tiden, säger Anjali Gopalan till BBC.

En talesperson från hälsoministeriet, Shefali Sharan, menade att citaten lyfts ur sitt sammanhang, och att Azads tal om ”sjukdom” syftat till AIDS – inte homosexualitet.

– Han förolämpade ingen, säger Sharan till nyhetsbyrån AFP.

HBTQ-debatten i Indien tog fart på allvar 2007 då prins Manvendra Singh Gohil kom ut som homosexuell. 2008 invigde han Stockholm Pride.

Sedan dess har den drygt 100-åriga lag som kriminaliserat sex mellan personer av samma kön avskaffats. Detta gjordes så sent som 2009.

Indien är idag en vanlig destination för samkönade par som söker surrogatmoder. I QX juli intervjuades Mikael Eng, vars dotter föddes av en indisk surrogatmor och som firade sin smekmånad på Indiska landsbyggden.

– Även vi hade våra fördomar om Indien, men jag har aldrig märkt av någon homofobi, vare sig i Mumbai eller på landsbyggden, säger Mikael Eng.