Det var under en morgonlektion i datorkunskap den 12 februari 2008 som den då 14-årige Brandon McInerney gick in i klassrummet, satte sig bakom en klasskamrat, drog upp en pistol ur ryggsäcken, avlossade två skott, slängde pistolen och gick ut igen.

De två skotten träffade i bakhuvudet på öppet homosexuelle klasskamraten Lawrence King, som avled genast. McInerney ska i polisförhör ha uppgett att King var förälskad i honom. Klasskamrater berättar att King kommit till skolan sminkad, vilket ska ha provocerat McInerney.

I veckan inleds rättegången. Brottet bedöms vara såpass grovt att McInerney kommer bedömas enligt samma straffskala som en vuxen, trots att han inte är myndig.

Åklagaren Maeve Fox menar att det rör sig om ett hatbrott – McInerney påstås vara nynazist – och yrkar för mord av första graden, ett brott belagt med livstid.

Försvaret yrkar för dråp och hänvisar till att McInerney var ung och agerade på impuls, vilket skulle ge Brandon McInerney en chans att ha avtjänat sitt straff innan hans 40:e födelsedag.

Skolskjutningen på E.O Green Junior High har fått flera amerikanska stater att skärpa sina lagar mot mobbning och inspirerat till den globala ”Det blir bättre”-kampanjen.