QX besökte West Pride och fick ta del av massa härligt firande. Under lördagen gick den stora paraden av stapeln. De som gick samlades sen i Pride Park i Bältespännarparken. Där var stämningen på topp, det tyckte iallafall de som  QX pratade med! Happy Pride!

Hedvig, vänster, och Linnea har precis flyttat till Göteborg. Pride var en bra start på flytten.

Hedvig och Linnea har precis flyttat till Göteborg. De ska bo där i sommar och såg Pride som en självklarhet.

Vad tycker ni om Pride hittills?
Hedvig: Skamset nog var vi lite sena till paraden, men det var jättebra så länge vi var med. Det är kul att det är så mycket folk.

Hur tycker ni att stämningen har varit?
Linnea: Bra stämning, jättebra stämning. Folk är glada och taggade, det är jättekul att se.
Hedvig: Jag tycker det var fint när det började regna, men så många stod kvar för de ville inte lämna Pride Park.

Har ni gått tidigare?
Hedvig: Jag har nog gått fem, sex gånger.
Linnea: För mig är det första gången. Det var verkligen jättefint. Jag hade inte så mycket förväntningar därför är det ännu roligare att det blev så härlig stämning.

Nico, vänster, tillsammans med kompisen Giovanni.

Nico och Giovanni tycker att stämningen på West Pride är jättehärlig. De går med i paraden för att det är roligt, men också för att det är viktigt att visa att hbtq-finns och hur det i andra länder blir allt svårare för hbtq.

Hur kommer det sig att ni är här?
Giovanni: Vi bor i Göteborg så det var en självklarhet. Vi älskar allt med den. Jag var här förra året i samband med Europride och jag är förundrad över hur mycket kärlek det är. Det är så bra stämning. Poliser, barn, kyrkan, alla är tillsammans oavsett om man gör olika saker. Vi vill också gå för de som inte kan och till exempel för de i Lettland där de som demonstrerar emot Pride är fler än de som går i Pride. Att göra det här är jätteviktigt.

Hur var det i paraden?
Nico: Dans och sång är alltid kul! Det var verkligen toppen, alla var så glada och publiken hejade på oss.

Ni är utklädda, någon speciell anledning till det?
Giovanni: Nej inte egentligen. Det är några vänner som lånat de här perukerna och lagom till Pride bestämde vi oss för att ta tillbaka dem(skrattar).

Anders besökte Pride i Göteborg för åttonde gången.

Anders är engagerad i Kristna hbtq-personer och ser Pride som en naturlig plats för honom att vara på.

Hur tycker du att det har varit hittills?
– Jätteroligt. Stort och framförallt viktigt med tanke på de nazistiska organisationerna som finns omkring oss i samhället. Det märks att människor vill engagera sig och visa att mänskliga rättigheter och demokrati står stadigt.

Vad tyckte du om paraden?
– Jag gick med och stämningen var oerhört fantastisk. Jag blir gråtfärdig varje gång(skrattar). Det är som att det är första gången jag går den varje år. Ofta är jag lite trött och sliten innan paraden men sen när det väl drar igång är man ostoppbar.

Finns det något som gör att Göteborgs Pride sticker ut?
– Ja Göteborg är en mer konservativ stad. Det märks både politiskt och traditionellt. Det märker vi som är engagerade och vill sprida hbtq-kunskap inom kyrkan, hur motståndet är mycket starkare här i GÖteborg och Västsverige. Därför sticker West Pride ut, för att det är extra viktigt.