Scott ”Howie” Dittman, som är från Pennsylvanien i USA, hade på sig en ”Free Dad hugs” t-shirt på sin lokala Pridefestival. Där erbjöd han kramar till de som ville och antagligen hade han ingen aning om att den lilla gesten skulle sprida sig världen över.

Scott var på Pittsburgh Pride tillsammans med sin kompis Denna Hays, som var där med organisationen Free Mom Hugs som åker runt till olika Pride och delar ut kramar. Det var där tanken föddes hos Scott om att köpa en egen t-shirt med texten ”Free Dad hugs”, han tänkte att pappors kramar kanske behövs ännu mer, säger han till People.

Organisationen som han var där med fick besök av hundratals personer och flera kom fram även till Scott. När han återvänt hem efter festivalen kunde han inte släppa det som hänt och valde att lyfta fram två personer på sin Facebook som han träffat den dagen.

PARENTS.A handful of us went to the Pittsburgh Pride Parade today, sporting our FREE DAD HUGS and FREE MOM HUGS…

Publicerat av Howie Dittman Söndag 9 juni 2019

Det är en man i 50-års ålders och en kvinna i 20-års åldern. I inlägget skriver han att den äldre mannen blev utkastad från sin familj när han var 19 år och att de inte pratat med honom sen dess. Mannen grät samtidigt som han berättade detta för Scott.

Den yngre kvinnan hade bara gått fram till Scott, utan att säga något och kramat om honom. Scott fick inte vet just hennes historia, men det fick honom att tänka väldigt mycket på alla de hbtq-personer vars föräldrar vänder dem ryggen.

– Hela grejen var otrolig, men jag är också förbannad. Det här är inte okej. Hur kan de här personerna vara föräldrar? Vad håller ni på med? Hur kan ni behandla era barn såhär, baserat på vem de älskar? Även om du inte håller med om det, hur kan man bara bryta kontakten, säger Scott till People.