Filip Filipek, tidigare ordförande för Malmö Pride, meddelar nu att han ska starta en ny mötesplats för hbtq-personer, under samma datum som Malmö Pride. Mötesplatsen, som går under namnet Pride Unlimited, kommer ha kickoff 20 juli, samma dag som Malmö Pride har sin parad och stora fest.
Just nu är det inte bestämt vart eventet kommer vara, men Filip säger att platsen är en ”välkänd plats i Malmö”.

Filip Filipek fick lämna Malmö Prides styrelse och blev dessutom avskedad som festivalgeneral i december förra året efter interna konflikter. De här konflikterna är fortfarande under handläggning.
Han vill etablera en ny mötesplats är för att han upplever att många tröttnat på de konventionella Pridesammanhang som enligt honom är idag. Kickoffen kommer vara en liten Prideparad och ”utan partipolitik och skitsnack”. Enligt Filip Filipek är Pride Unlimited början på ett långsiktigt projekt.

Varför väljer ni att ha det samtidigt som Malmö Pride?
– 20 juli är ett perfekt datum mitt i sommaren för en kick off. Pride ägs av oss alla, vi skippar skitsnacket och gör en jäklig grym kick off fest för våra normbrytande medmänniskor.

Är det ”bara” en fest eller vad mer händer?
– Festen är en start på en lång rad kommande event och mötesplatser. Har man gjort det en gång så går det att göra igen.

Hur ska det finansieras?
– Vi är en fristående organisation som är helt oberoende av kommunala bidrag. Vi underbara hbtq-människor finansierar våra egna mötesplatser genom bl.a. biljetter.

Jag har kollat igenom Malmö Prides och upplever att det är öppet, bjuder på mångfald och värnar om minoriteter. Vad är det som gör att ni skulle sticka ut?
– Jag jämför inte med Malmö Pride utan pratar om Pridekonceptet generellt. Efter så många år i branschen är det tydligt att det klassiska Pridekonceptet inte når ut till alla det borde, och då handlar det inte om hur fint det ser ut på pappret, ingen specifik jämförelse med Malmö Pride, Pride finns till för människan oavsett vem den är, däri ligger fokuset.

Filip har dessutom sagt att 30 procent av intäkterna från biljetterna kommer gå direkt till hbtq-organisationer i Europa för att stötta Pride. Vilka dessa organisationer är, är i nuläget inte bestämt.