Idag gick norska politiker ut med att 68 ungdomar bekräftats ha dött i massmordet på Utøya. Upp emot 300 av dem som försökte fly räddades ur vattnet av medmänniskor som råkade befinna sig i närheten.

Hege Dalen och Torhild Hansen från Oppland befann sig på en campingplats mitt emot ön, där de firade sin dotters tionde födelsedag tillsammans med släkten. De såg just tv-bilderna från bombdådet i Oslo när de plötsligt hörde skott.

Skotten följdes av fruktansvärda skrik, och Hege kunde snart se människor som försökte simma från ön tvärs över vattnet.

– Vi sprang till bryggan och kunde känna doften av krut. Många på campingen kastade sig direkt i sina båtar för att hjälpa, berättar Hege Dalen för norska Verdens Gang.

Även Hege och Torhild gav sig ut på vattnet: på fem turer lyckades de rädda runt 40 ungdomar ur det vattnet. De gick även iland på ön, där de hittade överlevande som sökt skydd undan Anders Breiviks kulor.

Men alla kunde inte följa med.

– Första turen tog jag med runt tio personer. Fler fick inte plats i båten, det var nästan så den välte. Att behöva bestämma vem jag skulle ta med var förfärligt, säger Hege Dalen till NRK.

De ungdomar som räddats av besökarna på campingplatsen begav sig till campingens kafeteria för att värma sig. En flicka ville inte följa med. Istället lånade hon Hege Dalens mobiltelefon, för att få kontakt med sin bror som var kvar på ön.

– Hon stod och såg på alla som kom iland, sökte efter sin bror. Det gjorde ett starkt intryck på mig, säger Hege Dalen.

Torhild Hansen uppskattar att sammanlagt 250-300 personer räddats ur vattenmassorna av campinggäster och närboende.

Idag gick norska politiker ut med den den officiella dödssiffran: 68. Än fler skadades. En saknas fortfarande.