Kampen för alla människors lika värde har förlorat två starka röster. Tore Eikeland var 21 år och ordförande i AUF Hordaland. Håvard Vederhus var 21 år och ordförande i AUF Oslo.

Båda var öppet homosexuella. Båda var bland de 68 människor som dödades på Arbeidarpartiets ungdomsförbunds läger på Utöya. Totalt har

I söndags höll statsminister Jens Stoltenberg ett tal i Oslo domkyrka, och mindes då Tore Eikeland som ”en av våra mest lovande ungdomspolitiker”. Eikeland lade stor vikt vid alla människor lika värde, och uttalade sig ofta i frågor om hatbrott och diskriminering.

Håvard Vederhus var uppvuxen i katedralskola. Han satt bland annat i en styrelsegrupp i Norska kyrkan med syfte att reformera dess syn på hbt-personer.

Eskil Pedersen, förbundsordförande i Arbeidernes Ungdomsfylking, överlevde attacken. I ett blogginlägg från 27 september 2010 skrev han hur partiets många ”öppna, orädda, stolta” ledare inspirerat honom att själv vara öppen med att vara homosexuell.

Nu påminner han om att inte ge upp:

– Sommarlägret har alltid varit något vackert, många har lärt sig mycket där. Nu har vi drabbats av en tragedi. Men vi ska fortsätta tala om det vi tror på, det som är viktigt för oss. Som tolerans och kampen mot rasism. Annars vinner han, säger Eskil Pedersen till tidningen Expressen.

Flera av de drabbade på Utöya har rötter i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. I en artikel på blikk.no beklagar LLH:s Bård Nylund det inträffade:

– Som tidigare distriktsledare i AUF är jag själv väldigt påverkad av det som skett. Jag har bekanta som blivit dräpta eller saknas, och andra närstående som blivit svårt drabbade.

Nu strömmar kondoleanser från hbt-nätverk världen över till LLH. RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund skriver:

”Som alla andra i Sverige har vi inom RFSL tillbringat helgen med att sörja offren för terrorattacken på Utöya och jag ville bara höra av mig för att uttrycka vår medkänsla. Jag antar att kopplingarna är starka mellan de olika politiska ungdomsorganisationer som finns i Norge, precis som de är i Sverige, och att många inom Skeiv Ungdom och därmed LLH, är personligen bekanta med många AUF-medlemmar.

Vår djupaste sympati.

Vänliga hälsningar,

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL”

I morgon fredagen den 29 juli klockan 17.00, en vecka efter attentatet på Utöya, hålls en minnesstund på Sergels torg i Stockholm, där ljus ska tändas för de 68 liv som släckts i förtid.


Läs hela Stoltenbergs tal
Läs Eskil Pedersens blogg

Läs mer: Adrian överlevde massmordet