Det var på en semester i Turkiet som Christian Antoni Möllerop fick höra om dödsskjutningarna på Utöya, en plats han själv besökt.


– Jag har själv varit på sommarlägret på Utöya som föreläsare. Jag var aktiv i Elevorganisationen i Norge och samarbetade med AUF i utbildningspolitik. Nyheten var svår att ta till sig, som den värsta sortens mardröm som plötsligt blir sann, säger RFSL:s vice förbundsordförande.

Han är fortfarande skärrad och rösten bär inte helt när han fortsätter:

– Många har nog svårt att sätta ord på det som hänt, särskilt vi som kommer från Norge. Det är en sorgeprocess som tar tid och det är svårt att tänka rationellt kring sina känslor. Men livet måste gå framåt.

Klockan 17.00 arrangerar SSU en ljusmanifestation för de drabbade på Sergels torg. Representanter för andra partier är inbjudna, och RFSL har uppmanat sina medlemmar att närvara. Christian Antoni Möllerop känner många som är eller har varit aktiva i AUF, men tänker särskilt på den saknade vännen Håvard Vederhus.

– Han står fortfarande som saknad, men det är bara en tidsfråga innan han rapporteras död. Han och jag samarbetade nära då jag var aktiv i LLH (norska RFSL) och han var ordförande i Elevorganisationen i Oslo. Tillsammans lanserade vi en kampanj som syftade till att förbättra hbt-personers situation i gymnasieskolorna. Kampanjen blev nominerad till Europarådets «Young Active Citizen Award» 2006-2007. Han var väldigt driven, karismatisk och engagerad.

Hur vill du hedra Håvards minne?
– Med ett ljus på Sergels torg. Jag har skickat hälsningar till dem jag känner i Oslo, och skickat mina tankar till de jag känner som är drabbade.