När Berlins homosexuelle borgmästare Klaus Wowereit år 2008 invigde monumentet över de homosexuella som förföljdes i Tredje Riket, trodde han att den sista överlevaren hade dött några år tidigare. Så hörde Rudolf Brazda av sig, och invigningen fick göras om.

Rudolf Brazda är idag 98 år och troligtvis den ende som minns hur det var att leva märkt med en rosa triangel under nazisternas tid vid makten i Tyskland. Hans historia har dokumenterats av den tyske sociologen och journalisten Alexander Zinn och resulterade i boken ”Das Glück kam immer zu mir” – lyckan kom alltid till mig – som gavs ut i april i år.

Det är en vidunderlig berättelse, värd att minnas i Pridetider.

I en tid när Hitlers regering skärpt tillämpningen av paragraf 175, en lag grundad under Bismarcks tid för att straffa homosexuella, var det belagt med fängelsestraff att älska en annan man.

Rudolf Brazda, en skådespelare som vid 20-års ålder flyttat ihop med sin pojkvän i Leipzig, greps och efter att pojkvännens kärleksbrev lagts fram som bevis. Efter se månader i fängelse släpptes han.

Han greps igen 1941. Den här gången väntade arbetsläger efter fängelsevistelsen.

– Jag visste inte vad som väntade. Vad skulle jag göra? Under Hitlers tid var vi maktlösa.

En rosa triangel syddes fast över hjärtat på hans jacka, en ”löjlig färg” som de andra fångarna – vars trianglar var svarta, gröna och purpur – skrattade åt. Han slet i stenbrott men efter att en vakt fattat tycke för honom omplacerades han till lägrets sjukhus.

Det var just en av vakterna som blev hans räddning. När Hitler insett att kriget snart skulle vara förlorat kommenderades Buchenwalds straffångar att marschera till Berchtesgaden, för att hållas som gisslan i führerns sommarhus. Brazda fick hjälp att gömma sig i en svinstia, där han låg i 14 dagar tills amerikanska trupper hittade honom.

Han flydde till Frankrike och har idag med två långa förhållanden i frihet bakom sig. I och med att han idag är fransk medborgare har han aldrig kompenserats av Tyska staten för de brott han utsatts för.

MINNS MER! Läs RFSL:s korta fakta om hbt-historia
Köp boken ”Das Glück kam immer zu mir” på Adlibris