Något som bara skulle bli ett besök på akuten, slutade i en mardröm för papporna, när deras barn togs ifrån dem efter att myndigheter beordrat det. Pappornas advokaters har beskrivit situationen som ”fruktansvärd”, skriver GayStarNews.

Händelsen utspelade sig 19 juni i år, när papporna skulle åka med sina barn till Moskvas sjukhus för att kolla upp vad de gissade var blindtarmsinfektion. När läkaren fick reda på att pojken som undersöktes hade två pappor rapporterade läkaren föräldrarna till Investigative Committee of Russia. Kommittén stämde de som godkänt adoptionen och beordrade myndigheter att ta barnen ifrån papporna och deras familjehem.

Men det blev värre. I juli bröt sig myndigheter från kommittén in i parets lägenhet, genomsökte den och förhörde dem i över tre timmar.

Skyddar sig bakom Gay propaganda lag

Kommittén hänvisar till Ryssland gay propaganda lag som infördes 2013. Den innebär att hbtq-personer inte får framställas på ett ”positivt sätt” i media. I detta fall handlar det om att regeringen anser att paret ”främjar en icke-traditionell syn på relationer till minderåriga”.

Flera hbtq-organisationer har gått samman för att stötta männen i deras kamp för att få tillbaka sina barn. Polina, en aktivist i organisationen Coming Out, har sagt till Gay Star News att detta är första gången som myndigheter har tagit barn från deras föräldrar och hänvisat till propaganda lagen.

Mannen adopterade barnet när han var singel

I Ryssland får inte samkönade par adoptera, men en av männen var singel när han adopterade de två barnen 2010. Idag är de 12 och 14 år. Enligt parets advokater har adoptionsbyrån gjort kontinuerliga besök mellan 2010 till 2019. De rapporterade inga problem, utan att barnen togs väl hand om.

Grannar till männen har heller aldrig upplevt några problem, utan har bara positiva saker att säga om dem. Det finns heller inga som helst bevis på att barnen skulle ha farit illa i sitt hem. Tvärtom, skriver en psykolog som var delaktig under adoptionen att barnen har ”växt upp under lugna förhållanden” och att de har ”ett emotionellt och hälsosamt förhållande” till sina föräldrar.