Jonas Naddebo är 39 år gammal och är Stockholms nya Kultur- och Stadsmiljöborgarråd. Den senaste tiden har han synts en hel del i media, det har handlat om kampen mot stadens råttor, om klagomålen på ett högljutt nöjesliv i innerstan eller så har han medlat mellan fotbollssupportrar och polis. Han är en av de högsta politikerna i staden och ansvarar för allt som gör staden rolig, kulturen, stadsmiljön och vikarierar även som idrottsborgarråd, så han har mycket på sitt bord. Men att ta plats i riksdagen lockar honom inte.
Jonas Naddebo har varit Kultur- och Stadsmiljöborgarråd sedan i oktober, och är ett av två öppet homosexuella borgarråd i Stockholm (den andra är Erik Slottner). Så Jonas är relativt ny på sin post.
Hans mål är att göra Stockholm till en grönare, skönare och mer levande stad med mycket musik, nattliv och kultur.
Men den här dagen sitter vi inte i Stockholms innerstad, vi står på en dansbana i Rågsved. Varför har du valt att ses just här?
– Jag ville visa en plats som har både kultur och idrott, och där man lyckats skapa nya mötesplatser. Här var det förut en grusplan, säger han och pekar ut över ett område som idag består av en fotbollsplan, en lekpark, en parkourpark och studsmattor.
Det har även byggts en dansbana där vem som helst kan koppla upp sin mobil till högtalarna och spela musik och förhoppningsvis dansa lite.
– Jag buggade här på invigningen, säger Jonas, och jag funderar en kort sekund på om jag ska bjuda upp honom…
– Dessutom är Rågsveds Folkets Hus starkt engagerat i området, de såg att det drev runt en massa ungdomar på torget och startade då en musikstudio med fokus på hiphop för att locka dem till sig – och det funkade.
Jonas Naddebo är född och uppväxt utanför Skinnskatteberg. Efternamnet har han tagit från den gård som funnits i hans släkt i över 400 år. När han gick på mellanstadiet blev han mobbad eftersom han gillade dans och teater och mest hängde med tjejerna. 19 år gammal flyttade han till Linköping för att plugga och bara något år senare kom han ut.
– Jag passade på en dag när jag var hemma på besök och vi satt och åt falukorv en söndagsmiddag. Mamma blev ledsen och orolig ”du som haft det så jobbigt i skolan”, hon trodde väl att jag skulle bli ensam nu och inte hitta någon att bli kär i.
Men det gjorde han. Idag har Jonas varit ihop med sin kille Andreas i 17 år.
Stockholm Pride har precis avslutats och jag vet att du är en flitig besökare.
– Ja, jag har varit med på samtliga Stockholm Pride sedan 2001 förutom ett år. Jag står alltid i Centerpartiets tält i PridePark och jag går med dem i paraden. Förr om åren brukade jag dansa i kvinnlig folkdräkt i paraden, dock inte längre.
Jag ser honom framför mig, en skäggig man i kvinnlig folkdräkt, Jonas var alltså långt före Conchita Wurst.
Du är idag Kultur och stadsmiljöborgarråd. Siktar du på att ta dig in i riksdagen någon dag?
– Nej, jag har inga såna ambitioner alls. Jag trivs med att vara kommunpolitiker där man rätt snabbt kan påverka människors vardag, det finns en tjusning med det. Det är mer hands on och man kan kavla upp ärmarna och få saker gjorda. Det passar mig.

 

Jonas Naddebo
Ålder: 39
Uppväxt: I Naddebo, Skinnskatteberg
Yrke: Kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad
Civilstånd: Sambo med Andreas
Gör på fritiden: Tränar på Friskis & Svettis
Reser gärna till: Spanien
Artist jag vill se live: Sven-Bertil Taube
TV-serie jag fastnat för: VEEP
Politiker jag beundrar: Justin Trudeau
En last jag har: rosa skumsvampar och popcorn
Ett ord jag ofta använder: Kultur