Rektorn på METU-universitet (Middle Eastern Technical University) hade, trots att skolan har både mötes- och yttrandefrihet, förbjudit studenter från att delta i Pride. Men några studenter och lärare valde att trotsa förbudet och samlas ändå. Något som startade som en fredlig demonstration slutade med tårgas, pepparspray och plastkulor som sköts.

Minst 21 personer greps och nu är 18 elever och en lärare åtalade för att ha deltagit i ”olovlig folksamling” och för att inte ha skingrats trots varningar, enligt den turkiska mötes- och demonstrationslagen. Amnesty International och många andra har fördömt attackerna.

Lagen har tidigare använts för att förhindra andra fredliga demonstrationer och det rapporteras att lagen tillämpas på ett godtyckligt och repressivt sätt.
Rättegången förväntas starta 19 november.

Prideparad i Istanbul avbröts av polis

30 juni i år var det tänkt att det skulle ordnas ett Pride i Istanbul, men myndigheter förbjöd det för femte året i rad. Aktivister gick då ut på gatorna för att genomföra paraden ändå, men polis var snabbt på plats med tårgas och pepparspray för att skingra folksamlingen.

Det har rapporterats att det var väldigt mycket poliser på plats för att försöka förhindra Pridefirandet. Samtidigt märker aktivister att hbtq-rörelsen bara blir större och större.