Inför Sundsvall Pride 12-14 augusti bjöds moderata landstingsrådet Per Wahlberg in som sommargäst till P4 Västernorrlands ”Efter tre”. Där talade han öppet om sin homosexualitet, och varför han ska gå i helgens Pridetåg.

– Jag är ju homosexuell, så då är det naturligt att gå med i paraden tycker jag. Jag har varit med en gång tidigare i Sundsvall, och i Stockholm flera gånger.

Han sade att det är bra med öppna toppolitiker som Fredrick Federley och Andreas Carlgren, men att han inte såg nyhetsvärdet i att komma ut och inte ville att hans läggning skulle ta för stort fokus.

– Jag brukar säga att jag inte tillhör de som står på barrikaderna. Frågar man så får man svar, det är ingen big deal. Jag är ingen annan person för det.

Komma ut för kollegor gjorde han 2002.

– Det var en anspänning som heter duga. Det kommer jag komma ihåg i evinnerlig tid.

Sundsvall Pride firas 12–14 augusti och kröns av uppträdanden av Maud Lindström, Jonas Hedqvist och Kayo. Golds Gym och TransForm bjuder på gratis träning hela söndagen.

Vidare delas ett hederspris ut till ”en person, förening, organisation eller liknande som gjort ett betydande arbete för att förbättra miljön för hbt-personer.”
Här hittar du all information om Sundsvall Pride
Hör intervjun med Per Wahlberg i P4