Idag, torsdag, är det på dagen 40 år sedan demonstranter ockuperade Socialstyrelsens trappa och krävde att sjukdomsstämpeln på homosexualitet skulle tas bort. Då var Barbro Westerholm generaldirektör för Socialstyrelsen och såg till att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom – nu ger hon sig in i kampen igen, men den här gången kring reglerna för blodgivning.

Under en period har organisationen Regnbågsblod haft ute en namninsamling och idag lämnar de, tillsammans med Barbro, in underskrifterna till nuvarande generaldirektör Olivia Wigzell.

– Än idag lever dock sjukdomsstämpeln kvar genom föråldrade regelverk, föreskrifter och andra samhällsstrukturer, säger Tobias Ström, anestesisjuksköterska och initiativtagare till #regnbågsblod.

Att det sker just torsdagen 29 augusti är ingen slump, då det som sagt är 40 år sedan, på dagen, som Socialstyrelsens trappa ockuperades av demonstranter som ville häva sjukdomsstämpeln för homosexuella.

– Vi kommer att överlämna en namninsamling och samtidigt högtidlighålla det faktum att det på torsdag är 40 år sedan trappockupationen på socialstyrelsen ägde rum, säger Tobias.

Kritiserar försiktighetsprincipen

Socialstyrelsen har idag en försiktighetsprincip som innebär att bi- och homosexuella män (män som har sex med män, MSM) måste avstå all sexuell kontakt med andra män i 12 mån för att kunna ge blod. Detta oavsett om det är med en fast partner i en långvarig monogam relation. Tobias menar att detta är diskriminering, eftersom det baseras på kön och inte faktiskt risktagande.

Idag tillämpar socialstyrelsen en försiktighetsprincip som innebär att bi- och homosexuella män måste avstå all sexuell kontakt med andra män i 12 mån för att kunna ge blod, oavsett om detta är med fast partner i en livslång och monogam relation. Diskvalificeringen sker alltså baserat på kön, inte faktiskt risktagande.

– Det finns ingen anledning att tillämpa en 12 månaders karens då 3 månader är tillräckligt för att utesluta smitta. Alla potentiella blodgivare bör screenas för sexuellt risktagande, inte sexuell läggning. Därför har vi gjort den här namninsamlingen, säger Tobias.