McKrae var VD för en ”omvandlingsterapi” i 20 år innan han blev avskedad i november 2017. I juni i år kom han själv ut som gay och har nu gått med på en ingående intervju med tidningen The Post and Courier.

Där säger han bland annat han varit en religiös fanatiker som skadat människor. Personer som ska ha varit med på hans ”omvandlingsterapi” ska ha försökt ta livet av sig och flera av dem går idag i terapi.

– Varför skulle jag vilja att detta ska fortsätta, säger han till tidningen.

Han säger att ”omvandlingsterapi” inte bara är skadligt, det är också en lögn. Att själva grundtanken med terapin är att ”omvända” hbtq-personer att bli straighta eller cis, trots att det kritiserats av alla stora och seriösa hälso- och sjukvårdsorganisationer. I USA har arton delstater förbjudit licenserade terapeuter att utföra terapin på minderåriga, men inte i McKraes delstat South Carolina. Och religiösa ledare har fortfarande inga restriktioner kring ”omvandlingsterapi”.

McKrae, som nu är 51 år, växte upp i ett religiöst hem, och var medveten om att han attraherades av män redan som 11-åring. Han hade sin första samkönade relation i sena tonåren. 1993 började han få panikångestattacker och nervösa sammanbrott som varade i två veckor. Då kom han i kontakt med ett kristet samfund, där han berättade om sina problem. 3 år senare gifte han sig med en kvinna i det samfundet.

Men han attraherades fortfarande av män och var dessutom otrogen med en man vid ett tillfälle. Det var då han introducerades för ”omvandlingsterapi”, då han själv gick igenom det. 1999 startade han sin egna organisation där han lärde ut att vara gay bara är en rubbning i ens utveckling. Hans program blev större och han gissar att tusentals personer har gått genomgått terapin.

Till slut valde han att komma ut

Han berättar inte i intervjun varför han väljer att komma ut just vid den här tidpunkten i sitt liv. Han är fortfarande gift med sin fru, som nekat till att medverka i intervjun, och har två barn. McKrae har lagt ut ett inlägg på sin Facebook där han ber om ursäkt och uppmanar att ”omvandlingsterapi” måste sluta utföras.

Han har fått väldigt mycket kritik från olika hbtq-organisationer och har insett att han kommer behöva be om ursäkt under en väldigt lång period. Men han berättar också att många i communityt uppskattat att han nu kommit ut, att de gillar honom för den han är nu och inte den han var då.

– Jag bara hoppas att de kan ge mig en chans att prata med dem så att jag kan få lyssna på dem och samtidigt be om ursäkt.

Han är inte den första av ”omvandlingsterapeuter” att komma ut som gay. Michael Busse, grundare av Exodus och John Smid, VD för Love in Action, har båda gjort den resan, den sistnämnde porträtterades i filmen Boy Erased. Alan Chambers, som också varit delaktig i Exodus, erkänner att han är sexuellt attraherad av män, men vill inte kalla sig gay eller bisexuell. Listan kan göras lång.