Den ledande hbtq-aktivisten Mounir Baatour var nära på att bli presidentkandidat i Tunisiens val som hölls i söndags, vilket kan ses som enorma framsteg i ett land som fortfarande förbjuder homosexualitet. Han diskvalificerades dock på grund av teknikaliteter men säger att oavsett så har publiciteten gett honom goda förutsättningar fortsätta kämpa för att homosexualitet ska avkriminaliseras, detta rapporterar Sveriges Radio.

– Det enda som är viktigt för mig är HBTQ-rättigheter, säger Mounir Baatour, att jag inte själv fick ställa upp i valet på grund av en teknikalitet är mindre viktigt, publiciteten har tvingat de andra kandidaterna att förhålla sig till den gamla franska koloniala lagen mot sodomi som Tunisien behållit trots den arabiska våren och som innebär att homosexualitet kan bestraffas med upp till tre års fängelse.

Han är själv ledare för Shams, en stor hbtq-organisation i Tunisien som är aktiv trots förbudet, detta på grund av Tunisiens nya lagar om föreningsfrihet. Bara förra året dömdes 127 tunisiska män för homosexualitet och flera personer av blivit utsatta för analundersökningar, något QX rapporterat om tidigare.

– Så behandlar man inte ens djur, säger Mounir Batour, föreställer er själv – att en läkare, tillsammans med polisen tvingar dig stå på alla fyra, sticker in fingret för att känna på din analöppning. Detta är klassat som tortyr av FN, men förekommer fortfarande i Tunisien.

Mounir Batour säger att han själv kommer lägga sin röst på den presidentkandidat som aktivt jobbar för att avkriminalisera homosexualitet.