Leonora är uppvuxen i Jockarp som tillhör Sölvesborgs kommun där det nyligen fattades beslut om att det inte längre ska hissas Prideflagga när det är Stockholm Pride.
Leonora berättar för QX att hon är besviken på sin kommun, men hon hoppas också att motreaktionerna kan leda till något bättre.

– Kanske kommer det bli något stort av detta. Jag läste att några bland annat hängt upp en Prideflagga på bron som går in till Sölvesborg, som en protest. Jag har också fått berättat att flera av de som jobbar med näringslivet i kommunen och har affärer kanske ska köpa in egna flaggor och hänga upp.

Hur tänker du om det här beslutet , du själv är ju hbtq?
– Det är hemskt att detta skett. Kommunen började flagga i samband med Stockholm Pride 2013. De visade då att Sölvesborg välkomnade alla oavsett vem man är eller hur ens familj ser ut. Vi är inte många hbtq-personer som bor här och det handlar inte om att göra Sölvesborg till en ”gaystad”. Det handlar om att visa att oavsett om man är gay, eller kanske inte född i Sverige, eller vad som helst, så är man välkommen här. Nu har de tagit bort det.

Varför tror du att det blev såhär?
– Jag tror det är ren provokation. De säger att flaggan är politisk men den är ju så neutral som det bara går. Den är ingenting förutom kärlek.

Leonora berättar att hon aldrig någonsin känt sig otrygg i Sölvesborg, eller att hon märkt av att något sånt här eventuellt skulle ske. Hon har varit medveten om SD:s inflytande men detta kom som en chock.

– De pratar om traditioner hela tiden. Att de vill värna om våra traditioner och därför inte hissa flaggan. Flaggan har hissats sedan 2013, för mig var det en tradition. Vem är Louise Erixon att bestämma vad som är en tradition eller inte?

Det blev nyligen klart att Sölvesborg ska få sin första Pride, något som QX rapporterat om. Leonora välkomnar initiativet.

– Jag skulle självklart delta om det ordnades en Prideparad. Jag har alltid varit öppen och känt mig välkommen i Sölvesborg och det är jag fortfarande, men detta är en markering som jag inte tycker är okej.