Apples operative chef Tim Cook har vikarierat för Steve Jobs vid ett flertal tillfällen – nu tar han över på heltid som ansikte utåt och ansvarig för företagets långsiktiga utveckling.

Orsaken ska vara att grundaren Steve Jobs ådragit sig cancer i bukspottskörteln. Jobs sitter dock kvar som styrelseordförande. Apple-grundaren Jobs ska själv ha föreslagit Cook som sin efterträdare.

Apple värderas idag till drygt 2 180 miljarder kronor, och som ny chef för världens mest näst värdefulla varumärke lär Tim Cook rykte som Silicon Valleys mäktigaste bög cementeras.

Det epitetet fick han av blogportalen Gawker i januari, efter att två arbetskamrater bekräftat hans läggning. Tidningen Out Magazine har porträtterat honom som USA:s mest inflytelserika hbt-person. Cook har varken förnekat ryktena eller talat högt om sin sexualitet.

Annars beskrivs 50-årige Tim Cook som en arbetsnarkoman från Alabama, med ett förflutet på IBM och Compaq, innan han för tolv år sedan kom till Apple. Han är mer praktiskt lagd än den charmige visionären Steve Jobs och har ansvarat bland annat för logistik och distribution, samt spelat en lågmäld nyckelroll i iPod och iPads framgångar.

Enligt BBC belönas han med en årslön på fem miljoner kronor, en bonus på ytterligare 32 miljoner och aktier till ett värde av 318,5 miljoner. Den nya titeln lär innebära en ökning.

Apples aktie föll 0,65 procent efter tillkännagivandet på onsdagen, men enligt analytiker ska det krävas en okaraktäristisk klantighet av Tim Cook för att störa företagets stadiga kurs framåt.