Per-Ola Eklund träffade Shano, numera med Eklund som efternamn, för tre år sedan. De fick kontakt genom appen ”Badoo” 2016 och efter att ha skrivit i tre dagar bestämde de sig för att träffas. Shano packade väskorna och åkte från Örebro till Norrtälje där Per-Ola bor. Det var kärlek vid första ögonkastet. Ett år senare flyttade Shano till Norrtälje och 2018 gifte de sig i Norrtälje Rådhus.

Per-Ola beskriver tiden som sambos svår, då Shano kontinuerligt mottagit dödshot, både via sociala medier och sms. De skrev till Shano och kallade honom för ”svin”, att han var en ”jävla bög” och att han inte kommer kunna dölja sig bakom sitt nya efternamn. Hoten gick att spåra till Pakistan via riksnumret, men inte längre än så. Personerna som hotade honom sa att de skulle skära halsen av honom på flygplatsen i Pakistan.

Paret har gjort allt vad de kan för att få en skyddad tillvaro. De har flyttat till lägenhet där trappuppgången har portkod och så gott de går, tagit bort Shano från diverse sökmotorer.

Ska utvisas för att han ej är ”homosexuell nog”

Trots att Shano och Per-Ola varit tillsammans i mer än 3 år och gifta i 1,5 år har Shano fått ett utvisningsbeslut från migrationsdomstolen.

– Det är sjukt alltihop. Vår överklagan går ut till migrationsöverdomstolen på fredag, om utvisningsbeslutet inte tas tillbaka där, är nästa steg Europadomstolen. Vår jurist säger att det här är sjukt och att hon skäms åt rättsväsendets vägnar för att detta skett, säger Per-Ola till QX.

Shano är inte unik i sitt fall. QX har flera gånger rapporterat om personer som fått utvisningsbeslut för att migrationsverket inte tror på att de är homosexuella, eller att de inte är ”homosexuella nog”. Av alla de domar jag läst igenom har jag aldrig varit med om att en partner som är i ett förhållande där de är gifta, har fått ett utvisningsbeslut.

Varför tror de inte på att Shano är bög trots att ni är gifta och levt i ett förhållande i mer än 3 år?
– Säg det, säg det. Vi har hur mycket underlag som helst som skulle kunna bekräfta att vi är ett par. Jag känner mig uppgiven eftersom domstolen säger att han måste bevisa att han är homosexuell. Hur gör man ens det och vart går gränsen? Måste de följa med in i sängkammaren eller vad är grejen?

Ni har mottagit hot, vilket brukar vara en skälig anledning till att få stanna. Vad säger domstolen om de?
– De anser inte att de bevisen är starka nog för de tror att vi har skrivit hoten själva. Men de har inte ens ansträngt sig för att översätta eller spåra vart de kommer ifrån. Det är helt absurt.

Per-Ola berättar att migrationsdomstolen inte anser att det finns en hotbild mot Shano i Pakistan eftersom han har bytt efternamn, men Per-Ola säger att Shanos syster berättat om deras förhållande för både Shanos farbror och pappa.

Vidare säger Per-Ola att efter Shano fick utvisningsbeslutet kunde han inte ta in det och att han fortfarande inte gjort det. Istället har Shano begravt sig i jobb och sin favoritsport, Cricket.

– Vi lever under en jäkla stress och press. Han mår inte bra såklart och har till och med sagt ”Jag åker väl till Pakistan så får de döda mig då”. Det gör ont i mig. Om migrationsverket tror att jag kommer stå och vinka av honom på flygplatsen tror de fel. Det är rena rama dödsdomen. Det kommer inte ske.

Per-Ola har startat en namninsamling för att Shano ska få stanna. Den hittar man HÄR.