Alexander Erwik brukar oftast ordna fester och större event, men att slussa 6500 personer till Sölvesborg är inget han gjort tidigare. Men intresset för hans event bara ökar och han har redan börjat höra av sig till olika bussbolag.

– Det där är bara praktiska utmaningar, sånt går att lösa. Jag oroar mig mer för fördomsfulla personers människosyn, det är svårare att fixa, säger han till QX.

Du startade eventet för tre dagar sen. Trodde du att det skulle bli så stort engagemang?
– Det har faktiskt ökat med 500 under natten. Nej, det hade jag inte räknat med. Jag tänkte att det skulle vara kul om jag kunde fylla en buss från Stockholm. Nu undrar jag om du känner någon som kan hyra ut 50 bussar (skrattar)?

Varför vill du göra detta? Vad är målet med hela eventet?
– Det var en ren impulshandling. Jag är stolt över att ha den egenskapen, att jag känner ett behov av att stötta de små projekten. Pridefestivaler utanför storstäderna är mindre, men de som skapar dem kämpar verkligen och genomför dem på platser där det ibland finns mycket fördomar. Jag läste intervjun med Sophia Ahlin och Karlskrona Pride och tänkte det här vill jag stötta.

Alexander berättar för QX att det är några personer som klickat i att de kommer enbart för att kunna skriva homofobiska kommentarer i eventet. Men han vill inte lägga fokus på de få som sprider negativitet.

– De är inte så många, och det är inga synpunkter som för något framåt direkt, ”Usch bögar” osv. Vad ska man ens svara på det? ”Usch din människosyn”, kanske. Jag fokuserar på de 99.9 % som är stöttande, peppa och kärleksfulla. Men det är tråkigt att man alltid måste ha modererade kommentarer när man pratar HBTQ-frågor.

Hur ska du slussa 6100 personer till Sölvesborg?
– Det är folk från hela landet som klickat i att de är intresserade. Några kommer mobilisera transporter från sin stad och får använda eventet för att lägga ut info om det och ta upp anmälningar, det får gärna fler göra. Några har sagt att de vill lägga ut att man kan samåka i bilar. Hur många som sedan åker från Stockholm vet jag när jag börjar ta upp faktiska anmälningar.

Finns det någon risk med att busslass med människor kan få en motsatt reaktion?
– Mitt syfte med att få ner extra människor är att vi ska vara där för att sprida mer glädje till Sölvesborg, och vifta med fler flaggor än någonsin. Visa på mångfald och att vi är stolta över vilka vi är, hur olika vi än må vara i vårt community. Jag är personligen inte där för att visa att jag är arg på Sölvesborg, de känslorna använder jag hellre i politisk påverkan. Jag hoppas att Sölvesborg ska tycka att det är kul att staden fylls av folk, inte att folk kommer ner och gör detta till en skitdag istället. För de dagarna har de ju året om med det styret.