Marcus Tallberg, ägare av Tallberg Förlag som jobbar med att lyfta minoritetsmedia, var natten söndag till måndag påväg hem efter att ha umgåtts med sin killkompis. De hade varit väldigt glada och bägge tyckt att det var en underbar kväll. De skrattade mycket och kramade varandra hej då innan de skiljdes åt. Marcus kompis stod kvar vid en busshållplats och Marcus promenerade sedan hem själv.

Då närmade sig två killar honom och viskade homofobiska kommentarer, ”äcklig bög, bögjävel”, bland annat. Marcus ignorerade dem men till slut var de så nära att de puttade honom. Marcus puttade tillbaka. Men nästan direkt då blev han slagen i ansiktet av en av männen. En hård knytnäve på hans högra kind och Marcus försökte instinktivt att skydda sig. De fortsatte att slå men till sist lyckades Marcus träffa en av de andra killarna med ett slag i ansiktet, vilket gjorde att de sprang därifrån.

Marcus tog sig hem och han beskriver själv att han var skakig och inte kunde sova förrän dygnet efter.

– Jag var skakig, nervös och orkeslös och sov om vartannat. Det var inte förrän måndag eftermiddag, när en kompis kom hem till mig, som jag fick i mig något att äta. Jag var febrig, illamående, spyfärdig, virrig, lite yr och kände naturligtvis smärta, särskilt i nacke och huvud. Framåt kvällen började mina smärtor i huvudet att förvärras så vi ringde till 1177, säger Marcus till QX magasin.

Efter samtalet tog sig en ambulans till Marcus för att försäkra att skadorna inte lett till en blödning eller hjärnskakning. Testerna visade att det inte var någon fara, men ambulanspersonalen föreslog att han ändå skulle åka med för observation. Men Marcus kompis erbjöd sig att vaka och stanna kvar, vilket ambulanspersonalen godkände förutsatt att de ringde om smärtorna skulle förvärras.

Hade du och din kompis fått några indikationer på att de två männen som attackerade dig ville er illa?
– Nej, jag såg dem inte alls förrän de närmade sig mig när jag ensam gick tillbaka hem från busshållplatsen.

Varför tror du att de gav sig på dig?
– Vi betedde oss väldigt kärleksfullt mot varandra, kramades och klängde på varandra, vi skrattade och uppenbarligen så hördes vi, så jag tror definitivt att det var därför. I deras ögon var det säkerligen uppseendeväckande. De sa flera homofobiska saker som jag försökte ignorera innan det hela spårade ur.

”Att inte våga uttrycka kärlek och ömhet med personer man tycker om, det är något som man inte skall behöva göra”

Marcus berättar att han tidigare blivit utsatt för homofobi, men inte att det urartat i fysisk våld.

– Som så många andra i vårt community har jag lärt mig att försöka ignorera detta för att det tillhör ”vardagen”. Det är tråkigt att man ska behöva känna så förstås, och det behövs en förändring.

Kommer du tänka till en extra gång innan du kramar, håller handen, hånglar eller något annat offentligt med en person av samma kön, för att det kan vara farligt?
– Jag har egentligen alltid gjort det. Särskilt på platser som är nya för mig. Nu såg jag inga personer i närheten och det är också en relativt kort promenad, så jag tänkte inte den tanken. Men absolut. Att hålla någon i hand är något som är lite utmanande för mig. Men att hela tiden behöva scanna av miljön runt omkring, att inte våga uttrycka kärlek och ömhet med personer man tycker om, det är något som man egentligen inte skall behöva göra.

Marcus berättar vidare att han inte vill låta den här händelsen definiera honom eller bestämma hur han ska agera i framtiden, även om han tror att det inte går att undvika. Däremot är han glad över att han lyckades försvara sig och för det tackar han de boxningspass han går på varje måndag.

Vad har polisen sagt?
– De agerade väldigt snabbt. Jag var fortfarande chockad när jag talade med polisen. De har gjort en anmälan om misshandel och hatbrott. Jag kommer också att få kontakt med brottsofferjouren.