Jeanette Larsson arbetar som polis med ansvar för att utbilda i hatbrottsfrågor. Den 8 juli i år fick hon själv en chockartad erfarenhet då hon hörde en äldre kollega tala till en ung polisaspirant i det gemensamma lunchrummet. Den äldre kollegan kommenterade att Jeanette Larsson är lesbisk.
”Jag tycker inte om det sätt hon lever på”, ”det står ju till och med i Bibeln”, ”De är ju som en cancersvulst på samhället de där”.
– Jag blev iskall, säger Jeanette till Sydnytt och berättar att då det inte fanns några chefer i huset vid tillfället så valde hon istället för att konfrontera poliskollegan smita ut.
Händelsen polisanmäldes som hatbrott men lades ned av åklagare. Riksenheten för polismål utreder dock frågan efter att polisledningen i Malmö lämnat in anmälan.
Till Sydnytt säger Jeanette Larsson att hennes arbete med att utbilda i hatbrottfrågor bland annat handlar om att ”rädda kollegor från att göra sådana här dumma uttalanden”. Kommentarerna om henne betraktar hon som ”ett direkt hatbrott”.
– Det kränker alla mina poliskollegor som är homosexuella, och alla brottsoffer som vi måste kunna bemöta på ett professionellt sätt.

Till Sydnytt säger Jeanette Larsson att det inom Malmöpolisen finn 15 öppna homo-bisexuella kvinnor, men ingen man.
– När sådana här saker händer så börjar jag mer och mer förstå varför, säger Jeanette Larsson till Sydnytt.

Sydnytt