Aldrig har det väl varit så många pride-initiativ i Sverigedemokraternas Jimmy Åkessons hemstad Sölvesborg som efter hans hustru och kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD), med alliansen Samstyret (SD),(M) och (KD) beslutade att förbjuda regnbågsflaggan från att hissas under Pride.

Imorgon är det dags för de två konditorerna Oscar Målevik, ägare av Haga Tårtcompani & Bageri, och Rebecka Svensson tillsammans med café Mandeltårtan att sprida regnbågen under Sölvesborgs välbesökta höstmarknad.

Det bjuds på regnbågstårta och dryck, delas ut gratis pride-rockslagsmärken sponsrade av QX Shop och det säljs regnbågsflaggor där 40 % av vinsten går direkt till Sölvesborg Pride.

”Vi vägrar låta detta gå oss förbi”

– Då vi läste om Samstyrets beslut gällande Sölvesborgs nya flaggpolicy ville vi göra någonting för att visa hur mycket det påverkar oss. Vissa ser det som att man gör en höna av en fjäder, men då förstår de förmodligen inte symboliken och den kamp som ligger bakom det som regnbågsflaggan står för, säger Oscar och Rebecka till QX och fortsätter: 

– Det nalkas ju en pridefestival i Sölvesborg i protest mot flaggförbudet, men den är först i maj och vi ville göra något nu. Turligt nog är det en stor höstmarknad i helgen, så vi roddade ihop en ”snäll protest” för att visa att vi tycker det som händer är fel. Att bjuda på tårta är något vi båda är duktiga på då vi båda är bagare och konditorer. Vi är även stolta medlemmar i HBTQ+-community och vägrar låta detta gå oss förbi.

Vad hoppas ni kommer hända efter tårtprotesten? 

– Vi hoppas att många uppmärksammar detta och inte bara ser till gratis tårta utan tänker efter: Är det okej att göra såhär? Görs det verkligen en höna av en fjäder? Om inte så vill vi att fler säger ifrån! Exempelvis genom att gå på Sölvesborgs Pride kommande år och gärna genom att hänga upp prideflaggor från balkonger, i fönster, i flaggstänger och visar var de står i frågan.

Oscar Målevik till vänster med Rebecka Svensson till höger.

Tårtkalaset håller på från klockan 12.00 till 16.00 imorgon lördag på Sölvesborgs höstmarknad. Läs mer och dela eventet här! 

De två sista veckorna i september höll  QX Shop en kampanj där 20 % av intäkterna från försäljningen av våra egna varor gick till Sölvesborg Pride. Sammanlagt blev det 5 000 kronor som nu skänkts till stadens första pridefirande.